• Значителна разлика на заплатите в страните от ЕС

    Значителна разлика на заплатите в страните от ЕС

    Държавите в ЕС се разделят на две групи- такива с високи заплати и такива с ниски заплати

    Значителна разлика на заплатите в страните от ЕС

    В последно време в ЕС се забелязва осезаем икономически ръст, съчетан с подобряване на пазара на труда и ситуацията в социалната сфера. Освен това трудовата заетост също отчита ръст. Въпреки очевидното подобрение на ситуацията в това отношение, се забелязва сериозна разлика в заплащането в различните държави. Например в България то е средно 4,60 евро на час, докато в Люксембург- 43,30 евро. От наблюденията на Брюксел може да се направи извод, че страните в ЕС се разделят на две групи- такива с високи заплати и такива с ниски заплати.

    По данни Европейската комисия, заетостта в ЕС през първата половина на 2017 г. е 72,2%, като целта е да се стигнат нива от 75%. Освен това хората, които изпитват материални затруднения, са много малко- едва 37,8 млн. души.

    Все още обаче в много страни от общността, разполагаемият доход не може да достигне нивата отпреди кризата, като най-голям е проблемът в Кипър и Гърция. В България, Румъния и Полша доходът расте с темпове над средноевропейските, което донякъде е свързано и с по-ниската граница, от която тръгват тези страни спрямо останалите в ЕС.

     

    заплата доходи икономика ЕС пазар на труда

    Оценка на новината

    5.00