• Спад на българския износ за Русия

    Спад на българския износ за Русия

    Основната причина за намаляването на българския износ за Русия, се дължи на проблеми в Руската икономика

    Спад на българския износ за Русия

    Според данни изнесени от Веселин Илиев, директор на Центъра за външноикономическо сътрудничество при БСК, не толкова санкциите наложени от ЕС оказват влияние върху тази тенденция, колкото проблемите в икономиката на Русия.

    Русия е важен търговски партньор за България както по отношение на износа, така и по отношение на вноса. От нея страната ни внася предимно енергоносители.  През годините износът от страната ни за Руската федерация се увеличава, но с по-бавни темпове в сравнение с общия ни износ. Това е причината тя да заема все по-задно място в експортната ни листа- 19-то за 2016г. Данните още сочат, че България е на 50-то място в импортната листа на Русия през 2016г.

    Важно е да се отбележи, че продуктовата структурата на износа се променя през последните години. Наблюдава се  тенденция към увеличаване на износа на стоки с по-висока степен на преработка и по-висока добавена стойност, но има и изключения.

    България е на 17-то място сред доставчиците на фармацевтични продукти в Русия след Швеция и преди Беларус, и на 36-то място сред доставчиците на машини и апарати, след Сингапур и преди Ирландия.

    България бизнес бизнес новини износ русия икономика

    Оценка на новината

    0