• Китай инвестира 3 млр. долара в Централна и Източна Европа

    Китай инвестира 3 млр. долара в Централна и Източна Европа

    Огромната инвестиция ще бъде отпусната от Китай за развитие на проекти и инвестиции в страните от Централна и Източна Европа.

    Китай инвестира 3 млр. долара в Централна и Източна Европа

    Днес по време на шестaта поред среща на върха на правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, китайският премиер Ли Къцян обяви това решение от страна на Китай. Самата реализация на проекта ще се осъществи на два етапа. По време на първия ще се отпуснат средства в размер на 2 млр. евро., а по време на втория- още 1 млр. долара.

    На срещата днес между на страните от Централна и Източна Европа и Китай, Унгария ще обяви търг за възстановяването на железопътната линия между Будапеща и Белград, като проектът се финансира основно от Китай.

    Според специалистите и анализаторите обаче засилената активност на Китай в този регион и симпатията от страна на страните от Централна Източна Европа, пораждат сериозни опасения и подозрения у западноевропейските страни.

    Дипломати пожелали да запазят анонимност смятат, че с тези си действия Пекин се опитва да разклати правилата на Европейския съюз (ЕС) и да засили нарастващото напрежение между Изтока и Запада в самия съюз. 

    Едно е сигурно- Китай се превръща въс все по-важен фактор за страните от Централна Източна Европа.

     

    бизнес новини Китай инвестиция ЕС

    Оценка на новината

    0