• Българската икономика тряба да заложи на секторите с висока добавена стойност

    Българската икономика тряба да заложи на секторите с висока добавена стойност

    Според държавния глава Румен Радев именно тези сектори могат да се превърнат в двигател на българската икономика.

    Българската икономика тряба да заложи на секторите с висока добавена стойност

    На среща с представители на Световната банка, държавният глава Румен Радев е призовал международната финансова институция да подкрепи със своята експертиза усилията на България да трансформира своята икономика, така че двигатели на растежа да бъдат секторите с висока добавена стойност. Това съобщиха от прессекретариата на президента.
    По думите на държавния глава изострящите се демографски проблеми на страната ни и енергоемкостта на българската икономика налагат търсенето на качествена промяна и развитие именно на икономическите сектори, използващи висока професионална експертиза и високотехнологични производства.
    "През последните години страната ни неизменно отчита стабилни макроикономически показатели - икономически ръст, намаляваща безработица, и те трябва да бъдат използвани за постигането на реална промяна в ежедневието на хората и повишаване на тяхното благосъстояние", заявил още президентът. Румен Радев е подчертал също така, че коефициентът на конвергенция на България, спрямо другите държави от ЕС, е нисък и страната ни остава най-бедната държава членка на ЕС. "Най-важното за нас е да създадем привлекателни условия и високоплатени работни места за младите хора, така че те да избират да остават тук", допълнил президентът.
    България може да се утвърди като страна с центрове за логистична поддръжка и ремонт на авиационна техника от гражданската авиация, е посочил държавният глава. Според него, страната ни разполага с много висококвалифицирани кадри в областта на авиацията, с висши училища, които обучават специалисти, и ще разчита на експертната оценка и на подкрепата на Световната банка за осъществяването на тази идея. Румен Радев добавил още, че успешното функциониране и постоянното разширяване на логистичния център на "Луфтханза-Техник" в София е доказателство за възможностите на България да затвърди позициите си в тази високотехнологична сфера.
    Президентът Радев е запознал представителите на Световната банка и с инициативата за създаването у нас на международен институт за устойчиво развитие с научен център, в който да бъде изграден ускорител на ядрени частици с технология от ЦЕРН, и който да обединява на едно място наука, образование и медицина на изключително високо ниво. "Тази идея се подкрепя както от научните среди на Балканите, така и от държавни институции", добавил Румен Радев. При посещението на държавния глава в Париж подкрепа за идеята е била изразена и от страна на ЮНЕСКО. Президентът отново подчертал необходимостта от всеобхватен подход към Западните Балкани, в който освен за транспортна и енергийна свързаност, да се работи и за по-тясна интеграция в сферата на науката и образованието.
    Представителите на Световната банка са изразили готовността си да предоставят своята експертиза по представените от българския държавен глава проекти. Те откроили и ролята на България като фактор на стабилност и за задълбочаване на регионалната интеграция в Югоизточна Европа. На срещата е било потвърдено и желанието на институцията да работи за постепенното преодоляване на пречките пред човешкия и икономически обмен в нашия регион и за постигането на реален напредък в регионалното сътрудничество.

    Източник: БТА

     

    бизнес новини икономика сектори висока добавена стойност Ру

    Оценка на новината

    5.00