• България отбелязва най-ниска покупателна способност в целия ЕС

    България отбелязва най-ниска покупателна способност в целия ЕС

    Данните сочат, че страната ни отчита най-ниско потребление спрямо всички други членки на ЕС

    България отбелязва най-ниска покупателна способност в целия ЕС

    През изминалата година покупателната способност на България достига 53%, а Люксембург- 132%, спрямо средното равнище за целия ЕС. За втора година поред покупателната способност на българските граждани се запазва двойно най-ниско в сравнение със средното за Европейския съюз. Материалното благосъстояние на домакинствата може да бъде измерено именно чрез индивидуалното потребление.

    От всички страни членки на ЕС, в три от тях потреблението на глава на населението е над средното равнище. Това да Люксембург(32%), Германия(22%) и Австрия(19%). Великобритания, Финландия, Дания, Белгия, Франция, Холандия и Швеция бележат нива с между 10% и 20% над средното за ЕС като цяло.

    Покупателната способност на глава на населението в 13 страни членки варира от средното за ЕС до 30% по-ниско. В Италия, Ирландия и Кипър например нивото е до 10% под средното за съюза, а в Испания, Литва, Португалия и Малта този процент е между 10% и 20%. Чехия, Гърция, Словения, Словакия, Полша и Унгария са страните, където потреблението е с между 20% до 30% по-ниско от средното за ЕС.

    В пет държави потреблението на глава на населението е с над 30% под средното. В Латвия, Унгария и Румъния той е между 30% и 40%, а в Хърватска и България процентът е над 40%.


     

     

     

    България бизнес новини икономика покупателна способност ЕС потребление

    Оценка на новината

    5.00