• Кои са държавите с най-големи дългове?

    Кои са държавите с най-големи дългове?

    Както развитите икономики така и развиващите се такива трупат дългове и това се възпрема за нормално.

    Кои са държавите с най-големи дългове?

    Към днешна дата светът се базира на 63 трилиона долара дългове. Това означава, че задълженията на държавите съставят малко повече от 80% от световната икономика. Според прогнози на МВФ това числото да нарастне на 77,99 трилиона долара.

    Идеята на дълговете, които държавите взимат е да се покриват краткосрочни бюджетни дефицити или да се финансират жизненоважни проекти. Но държавите налагат практиката за нормално да се възприема поддържането на постоянни дефицити. Големите задължения представляват обаче опасност както за вътрешната икономика, така и за глобалната.

    САЩ е типичен пример за държава с натрупан огромен дълг. От 2001г. насам тя не е отчитала бюджетен излишък. Днес задълженията на страната са в размер на 20 тpилиoнa дoлapa или ca пo-гoлeми oт иĸoнoмиĸa нoмep 1. B глoбaлeн мaщaб CAЩ дължaт 31,8 нa cтo oт oбщия дълг в cвeтa.

    Япония е другата държава с изключително голям дълг. Около 90% от нейните задължения са под формата на вътрешен дълг. Заедно със САЩ те формират 50% от глобалния дълг.

     

    бизнес новини бюджет икономика държавен дълг световна икономика бюджетен дефицит

    Оценка на новината

    5.00