• Намалява делът на лошите заеми в ЕС

    Намалява делът на лошите заеми в ЕС

    Според данни на ЕК броят на лошите заеми в ЕС намалява

    Намалява делът на лошите заеми в ЕС

    Делът на лошите заеми в европейските банки намалява, но все още продължава да е висок. Техният брой рязко нарастна след настъпването на световната криза през 2008-2009г. Тогава европейските банки се сблъскват с голям брой необслужвани заеми, които кредиторите не успяват да си върнат изцяло от затруднените компании и домакинства.

    Подема на икономиката на ЕС обаче води до свиване на обема налошите кредити. Според данни на ЕК необслужваните кредити са формирали 4,6% от общите заеми на банките за периода от април до юни 2017 г., което е с 1% по-малко на годишна база.

    От Комисията предвиждат въвеждането на нови законодателни мерки, вероятно през март, които да ускорят освобождаването на банките от лошия дълг и да предотвратят бъдещо натрупване на необслужвани заеми.

    Сред предвидените мерки са въвеждане на реформа за неплатежоспособност и укрепване на вторичния пазар за лоши заеми. Друга мярка, която ЕК предстои да въведе са т.нар. „законови предпазни механизми за предотвратяване риска от недостиг на провизии за необслужвани кредити“.

    В момента се водят спорове дали новите кредити трябва да включват преструктуриран дълг и нови плащания на вноски по стари заеми. Под въпрос е и срока за новите заеми. ЕК се колебае между четири варианта: ноември 2017 г.; датата на публикуване на новите предложения, което вероятно ще се случи през март; датата на влизане в сила на новите мерки, което може да бъде след две години; по-късна дата.

    бизнесмен бизнес новини сива икономика архитектура лоши кредити

    Оценка на новината

    5.00