• Прогнозите за 2018г. сочат ръст за българската икономика с около 3,7%

    Прогнозите за 2018г. сочат ръст за българската икономика с около 3,7%

    Друга тенденция, която се очаква да бъде налице през настоящата година е покачване на инфлацията до 1,6%

    Прогнозите за 2018г. сочат ръст за българската икономика с около 3,7%

    Консултантската компания по управление на риска Coface потвърждава оценката си за страновия риск на страната ни на ниво А4. Главно предизвикателство пред страновия риск на България продължава да бъде нестабилността в политически план. Нещо, което прави силно впечатление на агенцията е, че стабилността на сегашното правителство в страната не е гарантирано. Освен това друг сигнал за политическа нестабилност са и често провежданите избори у нас.

    Експертите посочват, че през 2018г. основният двигател за ръста на българската икономика ще продължи да бъде потреблението на домакинствата, въпреки леко покачващата се инфлация. Анализите предвиждат икономически ръст в размер на 3,7% и увеличаване на инфлацията до 1,6%.

    Позитив за домакинствата ще се окаже по-високото заплащане, в следствие на недостига на квалифицирани кадри. Увеличението на минималната работна заплата и на заетостта се очаква да дадат тласък на икономиката, което да доведе до рекорден спад на безработицата до 6,7%.

    Оптимистични изглеждат и перспективите пред българския износ, който се очаква да поддържа доброто си представяне.

    Като цяло се очаква фиксалният дефицит да остане слаб през тази година, заради едновременно  увеличените данъчни постъпления.

     

    бизнес новини България ръст икономика инфлация

    Оценка на новината

    5.00