• Икономиката ни е достигнала капацитета си

    Икономиката ни е достигнала капацитета си

    За да продължи да расте, трябва да се увеличат чуждестранните инвестиции

    Икономиката ни е достигнала капацитета си

    Българската икономика се развива добре и почти няма незаети работни места - така изглеждат тенденциите, очертани от последните данни на Националния статистически институт. Въпреки добрите темпове на икономически растеж, най-вероятно окончателните данни за 2017 година ще покажат, че той е под четири проценти, заяви за "Хоризонт" икономистът Десислава Николова от Института за пазарна икономика: 
    Изненадващото е, че и през третото, и през четвъртото тримесечие на миналата година имаме един много висок брой нови работни места – над 160 000 повече заети, спрямо това, което сме имали през предходната година. 

    Икономиката ни обаче е достигнала капацитета си, а за да продължи да расте с поне същия темп, трябва да се увеличат преките чуждестранни инвестиции. 

    Също така - трябва да има повече заети в икономиката. В момента безработицата е 5,6 на сто. 

    Макар и за много хора да звучи недопустимо, фактите говорят, че все по-често у нас ще се внася работна ръка. 

    Емиграцията на хора в трудоспособна възраст намалява, но все още заминаващите са много повече от тези, които се прибират в България. 

    София ще продължи да бъде центърът на икономически растеж, макар че и други градове вече се очертават като по-малки локални центрове, в които има висока заетост. 

    Източник: bnr.bg

    българска икономика Безработица ИПИ

    Оценка на новината

    5.00