• Българите няма да изплащат заема на "Интерком България" за покупката на ЧЕЗ

    Българите няма да изплащат заема на "Интерком България" за покупката на ЧЕЗ

    Заемът, който "Инерком България" планира да изтегли, за да плати покупката на активите на ЧЕЗ в България, няма да се изплаща чрез цената на тока.

    Българите няма да изплащат заема на "Интерком България" за покупката на ЧЕЗ

    Заемът, който "Инерком България" планира да изтегли, за да плати покупката на активите на ЧЕЗ в България, няма да се изплаща чрез цената на тока. Това обеща председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на пресконференция в сградата на регулатора, която бе свикана по повод сделката за покупката на активите на ЧЕЗ в България.
    Председателят на КЕВР отбеляза, че както привлеченият капитал, който може да бъде такъв при извършване на продажбата от сегашния собственик, така и изплащането на лихвите не са ценообразуващ елемент и не се вземат предвид при ценовото решение на КЕВР.
    "Българските граждани и бизнес трябва да бъдат спокойни, че няма да има катаклизми при определяне на цените на електроенергия на ЧЕЗ, както и за другите електроразпределителни дружества", заяви Иван Иванов. Той уточни, че на 1 юли изтича 3-годишният регулаторен период на ЧЕЗ. До 31 март, независимо кой ще бъде собственик /към момента е ЧЕЗ/, трябва да се подадат документи и заявления за цени и бизнес-план за следващия регулаторен период.
    Освен това в края на регулаторния период на всички електроразпределителни дружества, включително и на ЧЕЗ, ще бъде направена оценка на всички техни разходи, включително и инвестиционните. Ако се наложи, ще бъдат коригирани параметрите за следващия 3-годишен регулаторен период, допълни председателят на КЕВР.

    Източник: БТА

    бизнес новини икономика цена на ток ЧЕЗ Заем Интерком България

    Оценка на новината

    5.00