• Безработицата в САЩ е все по-ниска

    Безработицата в САЩ е все по-ниска

    От близо 50 години насам не е имало толкова малко молби за помощ при безработица в страната

    Безработицата в САЩ е все по-ниска

    Работодателите в САЩ са принудени да оставят на работа вече наетия персонал, най-вече заради липсата на квалифицирана работна ръка. Рекордно малкият брой на подадени молби за помощ при безработица, е показател за силния пазар на труда в страната.

    Специалисте имаха очаквания броят на подадените молби за помощ при безработица през изминалия месец да достигне 226 000, но останаха изненадани, тъй като той бе 210 000. Всичко това кара работодателите да задържат вече съществуващия си персонал, тъй като в страната се наблюдава сериозен недостиг на квалифицирана работна ръка.

    Тъй като броят на заявленията е под 300 000 се счита, че пазарът на труда е в добро здравословно състояние. В момента той е близо до пълната си заетост, а безработицата е достигнала ниво от 4,1%, което пък от своя страна води до поддържане на добро ниво на потребителските разходи.

    Наред с това разходите за лично потребление в САЩ са нараснали с 0,2% през януари спрямо покачване с 0,4% през декември. Това е най-слабият темп на повишение в разходите за потребление от пет месеца насам.

    Данните на Министерството на труда сочат, че средната почасова заплата в САЩ се е покачила с 2,9% на годишна база през януари, което е най-голямото увеличение от юни 2009 г., след като тогава тя се увеличава с 2,7% през декември.

    бизнес новини САЩ икономика заетост Безработица пазар на труда ниски нива помощ при беазработица

    Оценка на новината

    5.00