• Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

  Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

  В същото време увеличението на заплатите в страната забавя темпа си

  Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

  В САЩ са разкрити рекордно висок брой нови работни места от близо година и половина насам. В същото време забавеното увеличение на заплатите говори за постепенно увеличение на инфлацията тази година.

  Извън сектора на земедението новите работни места са се увеличили с 313 000, като най-голям е ръстът на строителните работници.

  През февруари средното почасово  заплащане в САЩ се е покачило с 0,1%, или четито цента. Безработицата запазва ниво от 4,1%, а средната работна седмица отново е 34,5 часа.

  Забавянето на ръста в заплащането се дължи на становището на Федералния резерв, че нивото на заетост на пазара на труда е близо до пълна заетост.

  Някои експерти са на мнение, че засилването на пазара на труда може да стимулира по-бързото увеличение на заплатите и съответно да доближи инфлацията до 2%, каквато е и целта на централната банка в САЩ.

  Според последните анализи икономиката на страната ще остане силна въпреки ниските потребителски разходи, продажбите на жилища и промишлено производство и по-големият търговски дефицит през януари. Но има и някои икономисти, които могат да намалят прогнозите си за растежа на икономиката през първото тримесечие.

  Друго очакване от страна на икономистите ебезработицата в САЩ да спадне до 3,5%.

  бизнес новини САЩ икономика Безработица работни места заплащане

  Оценка на новината

  5.00