• Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

    Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

    В същото време увеличението на заплатите в страната забавя темпа си

    Разкритите нови работни места в САЩ достигат невиждан ръст от 18 месеца насам

    В САЩ са разкрити рекордно висок брой нови работни места от близо година и половина насам. В същото време забавеното увеличение на заплатите говори за постепенно увеличение на инфлацията тази година.

    Извън сектора на земедението новите работни места са се увеличили с 313 000, като най-голям е ръстът на строителните работници.

    През февруари средното почасово  заплащане в САЩ се е покачило с 0,1%, или четито цента. Безработицата запазва ниво от 4,1%, а средната работна седмица отново е 34,5 часа.

    Забавянето на ръста в заплащането се дължи на становището на Федералния резерв, че нивото на заетост на пазара на труда е близо до пълна заетост.

    Някои експерти са на мнение, че засилването на пазара на труда може да стимулира по-бързото увеличение на заплатите и съответно да доближи инфлацията до 2%, каквато е и целта на централната банка в САЩ.

    Според последните анализи икономиката на страната ще остане силна въпреки ниските потребителски разходи, продажбите на жилища и промишлено производство и по-големият търговски дефицит през януари. Но има и някои икономисти, които могат да намалят прогнозите си за растежа на икономиката през първото тримесечие.

    Друго очакване от страна на икономистите ебезработицата в САЩ да спадне до 3,5%.

    бизнес новини САЩ икономика Безработица работни места заплащане

    Оценка на новината

    5.00