• Работещите в ИТ и мениджмънта най-често търсят информация за заплатите си

    Работещите в ИТ и мениджмънта най-често търсят информация за заплатите си

    Удовлетвореността на почти 70% от служителите се влияе от заплатата, показва проучване на Paylab

    Работещите в ИТ и мениджмънта най-често търсят информация за заплатите си

    Служителите, заети в областта на информационните технологии, мениджмънта и администрацията, най-често търсят информация за заплатите си. Това показва анализ на данните от партньорската мрежа сайтове на Paylab, за изминалата година. Служителите най-често сравняват данни за заплати, когато се подготвят за интервю за работа или оценка на представянето, сочат данните от анализа.

    Порталът Paylab, който следи тенденциите в заплащането и нефинансовите придобивки на пазара на труда, съдържа данни за повече от 600 отделни длъжности, което позволява на посетителите на локалните уебсайтове във всяка държава да сравнят заплатите си с други хора на същата позиция. Сайтът предоставя на компаниите и HR специалистите в 13 европейски държави подробни доклади за заплати, които дават възможност за вземане на правилни решения, свързани с възнагражденията на служителите.

    Освен сферата на информационните технологии, останалите топ сектори, в които служителите са сравнявали най-много своите заплати, включват икономика, финанси и счетоводство, търговия, строителство, транспорт и логистика. Работещите в публичния сектор, автомобилната индустрия и банките също проверяват своите заплати.

    Освен служителите, компаниите също измерват пазарната стойност на отделните работни места. Според специализираното проучване на Paylab, включващо HR специалисти от 361 компании, най-важните аргументи за мениджърите при преразглеждане на заплатите са промяна в професионалната квалификация на служителя, трудностите при запълване на позицията и множеството роли на служителя на текущата позиция.

    Според HR специалистите, за компаниите най-важното е да запазят настоящите си служители, като им предлагат заплати, съобразени с пазарните нива, както и да бъдат предпочитано място за работа за кандидатите.

    Проучването на Paylab сред специалистите по човешки ресурси показва, че правилно структурираното възнаграждение е един от най-важните фактори, влияещи върху удовлетвореността на служителите, заедно с добрата екипна и корпоративна култура. 

    Партньорският сайт на Paylab в България - Zaplatomer.bg , в момента съдържа повече от 46 000 профили със заплати. Повече от 700 хиляди респонденти са използвали Paylab.com и локалните портали за заплати в 20 държави през 2018 г., което е с 41% повече в сравнение с предходната година.

    заплати мениджмънт Информационни технологии удовлетвореност

    Оценка на новината

    0