• Министър Ангелкова: Силистра е с огромен туристически потенциал

    Министър Ангелкова: Силистра е с огромен туристически потенциал

    Ще предложим в града да има изнесен офис на организацията за управление на туристически район „Дунав“, заяви Николина Ангелкова

    Министър Ангелкова: Силистра е с огромен туристически потенциал

    Силистра има огромен потенциал да е водеща дестинация, но за промотирането й е необходима още много работа. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. От туристическото ведомство ще предложат в града да има изнесен офис на организацията за управление на туристически район „Дунав“, както и на Техническия секретариат по Дунавската стратегия, по която България и Румъния са съкоординатори.

    „Две трети от общината е на територията на археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“, тук е една от първите патриаршии у нас, късноантичната римска гробница, уникалният обект на ЮНЕСКО „Сребърна“, припомни министърът. Силистра неслучайно е част от 8-те културно-исторически дестинации, които министерството създаде  - „Столиците и градовете на българските царе и патриарси“, както и една от 12-те винено-кулинарни дестинации – „Добруджа и Северно Черноморие“. Това дава изключително сериозна заявка туризмът да е движеща сила на местната икономика и да създава работни места за реализация на младите, изтъкна министър Ангелкова.

    В България съществуват общо девет туристически района: Родопи, Рила – Пирин, Тракия, Долината на розите, Стара планина, София, Варна, Бургас и Дунав. Съгласно Концепцията за туристическо райониране на България, район Дунав се приема за най-голям, като включва 21% от територията на страната, 16% от населението, 3% от легловата база и 2% от приходите от нощувки.

    За да се улесни работата на бизнеса, в министерството на туризма се работи активно за намаляване на административната тежест, съобщават от ведомството. С промените в Закона за туризма вече отпаднаха 19 вида документи, а днес за обществено обсъждане са публикувани и промените в Наредбата за категоризация не местата за настаняване, където се облекчават някои от изискванията, допълват от министерството на туризма. „Поискахме от министерството на образованието професиите екскурзовод и планински водач да са регулирани“, съобщи още министър Ангелкова.   

    Тя покани участниците в срещата да присъстват на големия форум за инвестициите в туризма, който министерството организира в края на този месец в Слънчев бряг. Вече са потвърдили участие водещи хотелски вериги и туроператори, обхващащи с дейността си над 35 страни, както и ключови инвестиционни фондове. Министерството стартира и втори етап на Картата за инвестиции в туризма, за да насърчи всички жизнеспособни проекти – както общински, така и частни, каза още тя.

    Силистра туристически район "Дунав"

    Оценка на новината

    0