• Румен Радев се срещна с президента на Китай Си Дзинпин

    Румен Радев се срещна с президента на Китай Си Дзинпин

    На среща в Пекин двамата държавни глави се договориха за издигане на  двустранните отношения между България и Китай на ниво стратегическо партньорство

    Румен Радев се срещна с президента на Китай Си Дзинпин

    На среща в Пекин президентите Румен Радев и Си Дзинпин приеха съвместна декларация за издигане на двустранните отношения между България и Китай на ниво стратегическо партньорство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският президент е на държавно посещение в Китай от 1 до 5 юли по покана на своя китайски колега.

    Двамата президенти бяха единодушни, че стратегическото разположение на България като една от „вратите“ на инвеститорите към ЕС и общия европейски пазар налага много по-активно използване на възможностите на българската транспортна инфраструктура – летища, железопътни връзки, пристанища, автомагистрали. „Най-краткият търговски маршрут е и най-евтин“, заяви Румен Радев и добави, че страната ни има потенциал да се утвърди като логистичен център в Югоизточна Европа за пренос на стоки от Азия към Европа, и вече има заявен инвеститорски интерес от водещи световни компании в тази област.

    Откриването на директна авиолиния между двете държави е ключово условие за улесняване на диалога и насърчаване на взаимните инвестиции, търговията, туризма, както и обмена в образованието, науката и културата, подчерта още българският президент. Китайският президент увери, че ще даде незабавни указания за пристъпване към консултации между съответните компетентни институции от двете държави с цел ускоряване на този процес.

    Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София с подкрепата на китайски компании, който да насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и да създаде нова среда за повишаване на конкурентоспособността на икономиките на двете държави, също беше във фокуса на срещата на държавните глави. Си Дзинпин заяви интереса на Китай към проекта и призова за повече информация за областите, в които центърът ще фокусира своята дейност. 

    Румен Радев и Си Дзинпин обсъдиха откриването на клон на китайска банка в България, който следва да стимулира дейността на китайските инвеститори и реализацията на проекти от взаимен интерес. По думите на българския президент, двете държави следва да разширят партньорството си в сферата на финансовите технологии, в които българските компании имат водещи позиции по отношение на финансовите транзакции, финансовия контрол и банковата сигурност. 

    Съществуващият повече от две години проблем с изпълнението на изискванията за внос на селскостопанска продукция в Китай от български фирми-износителки на млечни продукти също беше поставен на срещата. Румен Радев получи уверение от Си Дзинпин, че въпросът ще бъде разрешен. Четирите фирми, които са били засегнати, вече са в списъка на Китайските митници за компаниите, които имат разрешение за осъществяване на такъв внос. Си Дзинпин изрази интереса на китайската страна и за последващо разширяване на вноса на храни и напитки от България.

    По-рано през деня президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу, с представители на държавните и политическите институции, отдаде почит и положи венец на мемориала на народните герои на площада „Тианънмън“.

     

    Снимка: Прессекретариат на Президента на Р. България 

    Китай президент Румен Радев Си Дзинпин китайска банка

    Оценка на новината

    0