• България подписа със саудитския консорциум за изграждането на „Балкански поток”

    България подписа със саудитския консорциум за изграждането на „Балкански поток”

    Между „Булгартрансгаз” и саудитският „Консорциум Аркад“ беше подписан договор за разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница

    България подписа със саудитския консорциум за изграждането на „Балкански поток”

    Между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитското обединение „Консорциум Аркад“ беше подписан договор за доставка на необходимите материали и оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширението на газопреносната инфраструктура от турско-българската до българо-сръбската граница, съобщиха от газоразпределителното дружество. Договорът беше сключен  в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на министър на енергетиката на Теменужка Петкова. 

    Като част от концепцията за газоразпределителен център „Балкан“, разширението на газопреносната мрежа ще повиши енергийната сигурност на страните от региона на Югоизточна Европа. Концепцията за газов хъб „Балкан“ предвижда в него да постъпват количества природен газ от различни източници, включително от Руската Федерация, напомнят от „Булгартрансгаз”.

    На 21 декември „Булгартрансгаз“ ЕАД обяви процедурата за разширението на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница, което у нас ще се нарича „Балкански поток“, по-рано известен в публичното пространство и като трасето на „Турски поток” през България.

    Предвиденият за изграждане преносен газопровод е с приблизителна дължина 474 км. Заедно със строежа на газопровода ще бъдат изградени две оптични кабелни линии, които ще бъдат положени от двете страни на преносния газопровод и ще достигат до българо-сръбската граница.

    Стойността на подписания договор при срок за изпълнение на дейностите до 615 календарни дни е в размер на над 1.1 млрд. евро.

    Междувременно, премиерът Бойко Борисов проведе среща с руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

    По време на срещата акцент беше поставен върху подкрепата на страната ни за преминаване на разклонението на „Турски поток“ през територията на България, наричано вече "Балкански поток", в контекста на създаването на регионален газов хъб „Балкан", посредством което ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени.

    „България води политика, насочена към осигуряване на енергийната сигурност както за страната ни, така и в Европа. Работим активно по проектите за газови връзки със съседните страни“, подчерта премиерът Борисов пред руския министър.

    „Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона“, допълни Борисов.

    Българският премиер посочи, че през юли тази година беше отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни, и акцентира, че България желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за страната ни въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

     

    Снимка: "Булгартрансгаз" ЕАД

     

    Булгартрансгаз Бойко Борисов Природен газ АЕЦ "Белене" Турски поток Балкански поток Консорциум "Аркад" Денис Мантуров

    Оценка на новината

    0