• Ръстът на работни места в САЩ се забавя през декември

    Ръстът на работни места в САЩ се забавя през декември

    Безработицата в страната остана на исторически ниски нива от 3,5%, то растежът на печалбите се забави спрямо този през ноември

    Ръстът на работни места в САЩ се забавя през декември

    Американската икономика добави 145 000 работни места през миналия месец, с което говори за година на солиден, но забавящ се растеж, показват официалните данни. Наемането на кадри от фирми за търговия на дребно и за здравеопазване доведе до печалбите, което изтласка пазара на труда в САЩ до 10-та година на разрастване. Докато безработицата в страната остана на исторически ниски нива от 3,5%, то растежът на печалбите се забави от ноември.

    Средната почасова работна заплата се повиши с годишен темп от 2,9%, което е спад спрямо ноември когато е била 3,1%. Увеличението на работните места през декември бележи забавяне в сравнение с предходния месец, когато работодателите добавиха 256 000 позиции. Анализаторите очакваха малко по-добро представяне миналия месец, прогнозирайки увеличение от около 164 000. Но те казаха, че докладът в петък от Министерството на труда на САЩ показва, че икономиката на САЩ остава стабилна, въпреки опасенията от забавяне.

    „Ключовият момент тук е, че ръстът на заплатите се представя много по-добре, отколкото се предполага от множество водещи показатели в края на лятото и есента“, казва Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics. Американската икономика нараства с годишен темп от 2,1% през третото тримесечие, което рязко намалява от 3,1%, отчетени по-рано през годината. Търговското напрежение, спада в производството и слабостта в чужбина породиха опасения от забавяне. Но потребителските разходи - основният двигател на американската икономика - остават стабилни, но и отчасти затруднени от стегнатия пазар на труда.

    През годината САЩ добавят средно 176 000 работни места на месец, в сравнение с 223 000 през 2018 г., когато икономистите казват, че рязкото намаляване на данъците е засилило растежа. Цифрите остават над нивото, необходимо за посрещане на растежа на работната сила.

    "Нямаме причина да смятаме, че  предстои рецесия", заяви Марк Хамрик, старши икономически анализатор в Bankrate.com. "Но също така ни напомня, че икономическата експанзия ще приключи в един момент." Анализатори предупредиха, че куевс(ьуьхешд на наемане на дребно в сектора миналия месец вероятно ще бъде временно. Много национални вериги, включително Macy's и Sears, вече обявиха затваряне на х,ндс дш магазините си заради продажби по време на празниците. Броят на производствените работни места също е спаднал с 12 000, в сравнение с ръст от 58 000 през ноември, което съвпадна с края на трудовата стачка в General Motors.

    Министерството на труда също така преразгледа данните за октомври и ноември, за да покаже, че са създадени 14 000 по-малко работни места, отколкото е изчислено по-рано. Добрият ръст на заплащането предполага, че Федералният резерв вероятно няма да намали лихвените проценти отново скоро, заяви икономистът от Wells Fargo Джей Брайсън.

    "Въпреки че не е толкова силен, колкото преди година, този темп на печалби е солиден", каза той. "Политиците във Федералния резерв вероятно ще разгледат днешните данни и ще стигнат до заключението, че няма убедителна причина за промяна на паричната политика."

    САЩ ръст заплати икономика Федерален резерв парична политика работни места икономическа експанзия

    Оценка на новината

    0