• Великобритания със заем от повече от 400 милиарда британски лири за две години, надеждите за V-образно възстановяване намаляват

    Великобритания със заем от повече от 400 милиарда британски лири за две години, надеждите за V-образно възстановяване намаляват

    Прогнозите за икономически растеж намаляват, тъй като икономическата реалност става по-очевидна

    Великобритания със заем от повече от 400 милиарда британски лири за две години, надеждите за V-образно възстановяване намаляват

    Прогнозите за икономически растеж намаляват, тъй като икономическата реалност става по-очевидна

    Обединеното кралство ще трябва да вземе заем от повече от 400 милиарда британски лири за две години, тъй като рецесията, причинена от пандемията на коронавирус, оказва своето влияние върху публичните финанси, показват нови данни на Международния валутен фонд (МВФ).

    Астрономическата цифра на заем се появи, когато МВФ допълнително намали прогнозите си за глобален растеж за 2020 г., изоставяйки надеждите за V-образно възстановяване.
    Очаква се глобалната икономика да понесе загуби от 12 трилиона долара (9,6 трилиона британски лири) тази година, като напредналите икономики, включително прогнозата на Обединеното кралство, ще отбележат спад от 8 на сто в колективния БВП.

    Частично възстановяване ще последва следващата година, като прогнозата за растеж в световен мащаб ще бъде 5,4% през 2021 г., въпреки че това все още е намалено с 6,5% при пред-пандемичните прогнози, направени през януари, и МВФ предупреждава, че второто огнище бързо ще промени хода на възстановяване.

    Гита Гопинат, икономически съветник на Фонда, заяви, че пандемичният отговор „е предизвикал най-лошата рецесия след Голямата депресия“, отбелязвайки също, че „силата на възстановяването е силно несигурна и въздействието върху секторите и страните е неравномерно“.

    Очаква се Великобритания да претърпи спад от БВП с 10,2% през тази година, петият най-лош спад сред икономиките от Г-7, пред Франция и Италия, които прогнозират спад от над 12 на сто.

    Предвижда се дефицитът да нарасне до 12,7 на сто от БВП през тази година, или приблизително 280 милиарда британски лири при заеми, повече от 10 на сто увеличение за 2019 г. Очаква се той да остане на 6,7 на сто от БВП през 2021 г., което ще доведе до цифрата на заемите до над 400 милиарда паунда за две години.

    Зад тези цифри стоят комбинираните въздействия на безпрецедентен спад в икономическата активност и скъпоструващият пакет от стимули за правителството, които заедно добавят много по-малко пари в публичната чанта.

    Предвижда се националният дълг, който падна до 85.4 на сто от БВП през миналата година, да се покачи до над 100 на сто от БВП за първи път от 1960 г. и се очаква да остане там през 2021 година.

    Това ще остави дългът на Обединеното кралство малко по-висок от средния за света, но близо 20 на сто по-нисък от средния за напредналите икономики, сред които се очаква САЩ да видят най-високия ръст на дълга над 30 на сто.

    МВФ заяви, че международните усилия са от съществено значение за възстановяването от пандемията. Фондът е посъветван от Фонда да гарантира, че техните здравни системи са достатъчно обезпечени и да предлагат помощ на тези с ограничен капацитет на здравеопазване.

    Напредъкът, постигнат през последните десетилетия за намаляване на бедността, е застрашен, предупреди МВФ, като призова „силно многостранно сътрудничество“ за смекчаване на въздействието на пандемията и произтичащата от това икономическа криза върху бедните в света.

    БВП МВФ Великобритания Заем

    Оценка на новината

    0