• Недостигът на полупроводници може да забави растежа на БВП и да увеличи инфлацията

    Недостигът на полупроводници може да забави растежа на БВП и да увеличи инфлацията

    От Goldman’s Hill заявиха, че инфлационното въздействие вероятно няма да продължи дълго.

    Недостигът на полупроводници може да забави растежа на БВП и да увеличи инфлацията

    Икономическият растеж може да се забави, тъй като дефицитът на полупроводници се влошава. Очаква се и покачване на инфлацията.

    Нарастващото търсене на полупроводници доведе до ситуация, при която поръчките за всичко - от автомобили до телевизори до компютри със сензорен екран и други, се ''архивират'' в продължение на шест месеца или повече. Тъй като полуфабрикатите са в основата на толкова голяма икономическа активност в САЩ, проблеми с доставките вероятно ще продължи да има.

    Икономистите на Goldman Sachs заявиха, че през по-голямата част от 2021 г. недостигът ще се превърне в инфлационен данък, който може да доведе до покачване на цените с 3% за засегнатите стоки. Това би повишило инфлацията до 0.4 процентни пункта през останалата част от годината, твърдят от компанията.

    „Взети заедно, въпреки че виждаме сравнително скромни последици от недостига на полупроводници за растежа на БВП и индустриалния сектор, това е друга причина да очакваме инфлацията на основните стоки да остане стабилна тази година“, отбеляза икономистът на Goldman - Спенсър Хил.

    Въпреки че ударът няма да доведе до драстично забавяне на икономиката, която се очаква да избухне през 2021 г., въздействието все още може да бъде забележимо. От Goldman добавиха, че въздействието може да достигне до 1% изваждане от активността, но вероятно ще бъде по-близо до 0,5%.

    „Докато полупроводниците представляват само 0,3% от производството в САЩ, те са важен производствен принос за 12% от БВП, добави Хил. "Недостигът може да намали производството на автомобили с 2% до 6% тази година."

    Всъщност множество автомобилни производители ограничиха производството поради липса на чипове, жизненоважни за техните превозни средства. Stellantis NV заяви, че временно ще съкрати работници в завода на Jeep в Детройт. Volvo също заяви, че проблемите с чиповете ще го накарат да затвори някои заводи, докато ситуацията не бъде решена.

    Въздействието на всякакви смущения в полупроводниковата индустрия става все по-очевидно.

    „Тъй като светът става по-взаимосвързан, по-автоматизиран и по-зелен, всяка единица растеж на БВП ще съдържа по-високо съдържание на полупроводници. Интегралните схеми се превръщат в ключов суровинен елемент за икономическата дейност“, споделя икономистът от TS Lombard - Рори Грийн.

    Настоящият остър недостиг на полупроводници, който спира автомобилното производство в световен мащаб, подчертава скоростта и мащаба на промените в ход. Чиповете винаги са били важна част за производството и потребителската електроника, а тяхното използване ще се разшири до транспорта и цифровите услуги.

    САЩ инфлация Goldman Sachs полупроводници

    Оценка на новината

    5.00