• Спряна е концесията на летище София

    Спряна е концесията на летище София

    Концесията на летище София е спряна, съобщиха от министерството на транспорта. 

    Спряна е концесията на летище София

    Концесията на летище София е спряна, съобщиха от министерството на транспорта. 

    Причината е подадената пред Комисията за защита на конкуренцията жалба на една от фирмите от консорциума, изградила новата писта на столичния аеропорт, който е в съдебен спор с държавното дружество.

    Арабският консорциум МАК/АДМАК, който е бил нает преди повече от 10 г. за разширението на летище София, оспорва процедурата за концесията, стана известно в петък от съобщение на сайта на Комисията за защита на конкуренцията.

    Припомняме, че правителството одобри отдаването на летището в София на концесия през май, а Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията публикува документацията за процедурата в началото на юни. Идеята на управляващите е, чрез получените финансови средства да се финансира БДЖ, благодарение на което да се подобри железопътната инфраструктура.

    Въпреки жалбата, концесия все пак ще има, като забавянето ще е с няколко месеца. От кандидатите ще се иска да платят минимално еднократно концесионно плащане в размер не по-малък от 550 млн. лева без ДДС, или 660 млн. лв. с данъка.

    софия Летище София Комисия за защита на конкуренцията

    Оценка на новината

    0