• Строителството у нас отчита спад през юни

    Строителството у нас отчита спад през юни

    Данните на европейската статистическа служба Евростат, показват, че България е сред държавите в ЕС, които отчитат най-силен спад на строителната дейност през юни месец.

    Строителството у нас отчита спад през юни

    Данните на европейската статистическа служба Евростат, показват, че България е сред държавите в ЕС, които отчитат най-силен спад на строителната дейност през юни месец. Страната ни се нарежда на трето място по месечен спад през юни с 1,3% и четвърта по годишен спад с 13%.

    Единствено Чехия и Полша отчитат по-голям месечен спад в строителството, съответно с 4% и 3,7%. По-голям годишен спад се отчита в Унгария, Словения и Полша, съответно с 16,2%, 16% и 14,7%.

    От другата страна на монетата е Унгария, която е първенец в месечния ръст на строителния сектор, с ръст от 7,6%. Най-висок годишен ръст се отчита в Швеция – 16,3%.

    Румъния също се предтсавя добре на строителните пазари в ЕС и отчита 4,6% ръст за юни.

    През юни спрямо май строителната продукция в еврозоната остава стабилна благодарение на гражданското и инженерно строителство, т.е. на строителството на инфраструктура. Сградното строителство отчита минимален спад за месеца.

    За целия ЕС обаче строителната продукция отчита месечен спад от 0,3%, продиктуван изцяло от сградното строителство.

    На годишна база строителната продукция в еврозоната отчита ръст от 0,6%, подкрепяна от инфраструктурното строителство. В ЕС е регистриран спад от 0,6% заради строителството на инфраструкутра.

     

    строителство в България строителство в ЕС

    Оценка на новината

    5.00