• Инвестиционната стойност на бизнес имотите расте и през 2017г.

    Инвестиционната стойност на бизнес имотите расте и през 2017г.

    262 млн. евро е инвестиционната стойност на бизнес имотите, в страната, за 2016г.

    Инвестиционната стойност на бизнес имотите расте и през 2017г.

    262 млн. евро е инвестиционната стойност на бизнес имотите, в страната, за 2016г. 36% от общата сума се формират от стоков базар „Илиянци”, продажбата на Sofia Airport Center и логистичната база СОМАТ. Докладът по темата показва, че българските инвеститори доминират с цели 75%, в сравнение с първата половина на изминалата година, когато нивото е било 59% за чуждестранните инвеститори. Данните сочат, че активността на българските инвестиции расте от 2012г. до сега.

    По-ниски нива на възвращаемост се очакват през 2017г., но за сметка на това инвестиционният обем ще бъде много по-висок. Най-атрактивни за инвеститорите остават търговските площи и офис пространствата, заради устойчивото развитие и високата заетост. От 2009г. се увеличава и предлагането на логистични площи. През 2016г. е регистрирано 5%-но увеличение като главна заслуга за това имат Sofia Ring Logistics Park, Industrial Park Sofia East и други.

    През втората половина на 2016г. е отчетен ръст на общия обем на търговските площи. Това е първият отбелязан ръст в последната една година. Най-голям принос е донесъл строежът на Mall Марково Тепе в Пловдив. Тази година се очаква да започне строежът на търговския център Shopping Area Ruse, който освен с търговска площ ще разполага и с офисна сграда, спортна зала и хотел. През изминалата година се наблюдава и ръст в цените на търговските площи на първокласни локации в столицата, като се очаква тази тенденция да продължи и през тази година.

    С 2% се увеличава и предлагането на модерни офис пространства. Новите площи са 41 257 кв. м, а 70% от тях са проекти от висок клас. Ръстът е в размер на 4% за цялата година. Търсенето на офис площи продължава да държи стабилни нива и това допринася за активното строителство на сгради от този тип.

    ръст в търсенето на имоти ръст в инвестиционната стойност на бизнес имотите ръст в търсенето на бизнес имоти

    Оценка на новината

    5.00