• Има ли имотен балон в България

    Има ли имотен балон в България

    Експертите смята, че в България няма балон на пазара на имоти и скоро цените ще достигнат точката си на равновесие.

    Има ли имотен балон в България

    Експертите смята, че в България няма балон на пазара на имоти и скоро цените ще достигнат точката си на равновесие. Тази година ръстът на цените ще се забави и ще се движи около 4-8%, в сравнение с 8-10% на година до сега.

    В големите градове вече се наблюдава лек спад на продажбите на жилищни имоти, а в момента имотите се продават на зелено. През изминалата година са сключени 250 хил. имотни сделки, от които 9% се отнасят за София.

    „Не можем да говорим за имотен балон, защото това е естествен процес, през който пазарът неминуемо ще мине.“, коментира Ирена Перфанова, председател на УС на НСНИ.
    Перфанова коментира, че цените на имотите в София вървят около 900-1500 евро за кв. м, но има и много по-скъпи имоти.

    В южните райони на България средната цена за квадратен метър е 1000 евро. Имотите в комплексите са малко по-ниски – 700-900 евро на кв. м. За колко време един имот ще намери купувачи зависи силно от първоначално поставената му цена.

    Все по-често българите инвестират в имоти с цел да го отдават под наем. Този тип инвестиция носи средна доходност от 5% на година. Ето и пример – ако купите 2-стаен апартамент в столичния квартал Младост за средна цена от 70 хил. евро и го дадете под наем за 340 евро, каквито са стандартите в квартала, ще си върнете парите за 17 години при средна доходност от 5-6% на година.

    В друг квартал на София, където наемите са по-ниски, а доходността е около 5,4% ще възвърнете парите си за 18 години при същата инвестиция.
    Ако, обаче, вземем предвид по-престижен квартал, например Лозенец, където средната цена на апартамент е 100 хил. лв. ще си възвърнете инвестицията за 19г. при средна доходност от 5,25%.

    имоти в София имотен пазар инвестиция в имоти имотен балон

    Оценка на новината

    5.00