• Жилищата в София пустеят

    Жилищата в София пустеят

    Всяко четвърто жилище в столицата стои необитаемо

    Жилищата в София пустеят

    Доклад на Световната банка сочи, че у нас има 1,2 милиона жилища, в които никой не живее. Жилищният фонд на България е в размер на 3,9 милиона, което значи, че почти всяко трето жилище е празно.

    В селските райони процентът на обезлюдяване е далеч по-високо- 43%, за разлика от градовете, където той възлиза на 23%. Според Световната банка основната причина за тази статистика е вътрешната миграция.

    В доклада още се посочва, че 41% от българите живеят в пренаселено жилище, като в този процент попадат най-вече семейства с по-нисък доход.  Често се случва в едно фамилно жилище да съжителстват до тpи поколения - или мeждy 6 и 8 дyши, в рамките най-често на около 60 кв. м.

    Жилищният фонд на България се състои главно от стари многофамилни жилища, строени по времето на комунизма, което означава, че те са над 30 годишни. При тях често има проблеми с поддръжката и цялостното им състояние.

    За много българи покупката на жилище все още е непосилна, заради високите цени на имотите и ниските средни месечни доходи.

     

    недвижими имоти софия жилища имоти имоти в София цени на имоти

    Оценка на новината

    0