• Великобритания обмисля да наложи данък върху земята

    Великобритания обмисля да наложи данък върху земята

    По този начин страната ще се опита да забави засиления ръст на търсене в сферата на жилищния пазар.

    Великобритания обмисля да наложи данък върху земята

    Във Великобритания най-ценният актив е земята, която от 1995г. насам е увеличила стойността си повече от пет пет пъти. Това е сериозен индикатор за увеличение на търсенето в сферата на жилищния пазар. За да успее да се справи с него и да го забави управляващите в страната обмислят да въведат т. нар. данък върху земята.

    Земята във Великобритания е с обща стойност 5 трлн. паунда (7 трлн. долара) и съставлява повече от 1/2 от общата стойност на активите в страната.

    Според Тоби Лойд, ръководител политики в благотворителния фонд „Подслон“., основните проблеми в жилищната система в страната са два- засиленото търсене на жилища и нереално високите цени, което ги праи недостъпни.

    За да се справи Великобритания с този проблем, от  Лейбъристка партия предлагат да се въведе данък върху земята, с който да се облага  стойността на основната земя, а не на имуществото. Целта е да се гарантира, че тази земя се използва ефективно.

    Бързо покачващите се цени на земята лишават и други сектори от капитал. Банките например са по-слонни да отпускат заеми като ипотеки или срещу обезпечение бизнес имот, отколкото да кредитират нови предприятия или иновации и научни разработки.

     

    бизнес новини цени имоти жилища във Великобритания данък Земя

    Оценка на новината

    0