• Забраняват строенето на високи сгради в центъра на София

  Забраняват строенето на високи сгради в центъра на София

  Законът забраняващ строенето на небостъргачи в центъра на столицата бе приет на първо четене от депутатите

  Забраняват строенето на високи сгради в центъра на София

  Парламентът гласува на първо четене нов закон, който предвижда забраната за строене на сгради по-високи от 50 метра в центъра на столицата София.
  Предвидено е въвеждането на нов термин- "територия на много високо строителство", благодарение на който ще се регламентира строежът на небостъргачи от двете страни на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.
  В зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе няма да е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.
  В други текстове от новия закон се въвежда "междублоково пространство", като е определят точно и местата на озеленените обществени площи.
  Друго нововъведение, е че отпадат ограниченията за площ и лице на урегулиран поземлен имот в зоните за ниско жилищно застрояване.
  Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите "Витоша" и "Панчарево" и "Люлин", "Овча купел" и Банкя. 

  бизнес новини небостъргачи БФБ-София цени на имоти Строеж забрана

  Оценка на новината

  5.00