• Данъците от имоти в Гърция, носят по-малко приходи на хазната

    Данъците от имоти в Гърция, носят по-малко приходи на хазната

    Очакванията на финансовото министерство са, че приходите ще намалеят още заради предстоящите изменения на данъчните оценки на имотите

    Данъците от имоти в Гърция, носят по-малко приходи на хазната

    По последни данни за изминалата 2017г. приходите в гръцката хазна от данъците върху имотите в страната са около 3,02 млрд. евро. За сравнение сумата през 2016г. е възлизала на 3,36 млрд. евро.

    Като предпоставка за намаляването на приходите през изминалата година, експертите посочват водените съдебни решения срещу налозите, както и облекчения, които получиха собственици на имоти, засегнати от земетресения през миналата година.

    От финансовото министерство на Гърция изразяват своите опасения, че през 2018г. приходите от данъци върху имоти ще намалеят още повече заради предстоящото коригиране на данъчните оценки, което ще намали ставките в най-скъпите райони в страната.

    Предвижда се разликата да бъде компенсирана от допълнително облагане на собственици, чиято обща стойност на имотите надхвърля 200 хил. евро.  В момента 500 хил. собственици на имот в Гърция плащат допълнително - общо към 629 млн. евро през миналата година.

    През тази година обаче, въпреки всичко събраната сума вероятно ще достигне 1,1 млрд. евро.

    бизнес новини имоти Гърция приходи имотен данък данък върху имоти

    Оценка на новината

    5.00