• Строителството на жилища в САЩ отчете най-големия си спад след пандемията

    Строителството на жилища в САЩ отчете най-големия си спад след пандемията

    Строителството на еднофамилни жилища е спаднало с повече от 13% през април.

    Строителството на жилища в САЩ отчете най-големия си спад след пандемията

    Въпреки историческия недостиг на домове за продажба, строителите на жилища забавят дейността си. Налице са и допълнителни утежняващи обстоятелства като скокообразните цени на суровините, недостига на земя и квалифицирана работна ръка.

    Строителство на еднофамилни жилища е спаднало с повече от 13% през април в сравнение с март. Това е най-рязкото намаление от миналия април, когато пандемията спря икономиката.

    „Трябва да обвиня за трудностите набавянето на дървен материал и други продукти, проблемът с работните места и страхът на хората за препитанието на семействата им“, сподели Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

    Цените на новите и съществуващи жилища са на рекордни нива, а повишенията се ускоряват с най-бързия ритъм от над 15 години. Почти половината от всички строители споделят, че добавят клаузи за ескалация към продажните си цени поради нарастващите материални разходи, според скорошно проучване на Националната асоциация на строителите на домове.

    „Клаузите за ескалация уточняват, че ако строителните материали се увеличат, например с определен процент, клиентът ще отговаря за заплащането на по-високите разходи. Включването на такава клауза позволява на всички страни да бъдат уведомени, че разходите по договора могат да се променят, ако цените на материалите се променят поради ограничения на доставките извън контрола на строителя“, според неотдавнашен пост на NAHB.

    В ежемесечно проучване на настроенията те също така отбелязват, че строителите заявяват, че забавят производството, за да се справят с по-високите разходи за дървен материал, стомана, гипс и мед, някои от които са достигнали рекордно високи стойности тази година. Широката комбинация от жилищни строителни материали нараства общо с 12,4% през предходните 12 месеца, според индекса на цените на производител. NAHB изчислява, че увеличението само на дървен материал е добавило 36 000 щатски долара към разходите за изграждане на средното еднофамилно жилище.

    Индустрията трябва да се справи и с недостига на работна ръка. Заетостта в строителството е спряла през април и е спаднала под пика преди пандемията, според Бюрото по трудова статистика.

    „Изпълнителите изпитват безпрецедентен интензитет и обхват на увеличение на разходите, прекъсвания на веригата на доставки и недостиг на работници, които са попречили на фирмите да увеличат работната си сила“, каза Кен Симонсън, главен икономист в Асоциираните генерални изпълнители на Америка, индустриална търговска група.

    Проблемите с веригата на доставки също се филтрират във всички неща, които влизат в дома.

    „Строителите се оплакват от затруднения с получаването на различни суровини, включително и уреди“, заяви Майк Фратантони, главен икономист от Асоциацията на ипотечните банкери. „Тези ограничения във веригата на доставки задържат жилищния пазар, който иначе би трябвало да набира скорост, предвид силното търсене на покупки, подхранвано от подобряващия се пазар на труда и ниските ипотечни ставки.“

    строителство застой пандемията COVID-19 Bleakley Advisory Group

    Оценка на новината

    0