• Intel ще инвестира 7 милиарда долара в нов завод в Малайзия, създавайки 9000 работни места

    Intel ще инвестира 7 милиарда долара в нов завод в Малайзия, създавайки 9000 работни места

    Очаква се недостигът на чипове да продължи до 2023 г.

    Intel ще инвестира 7 милиарда долара в нов завод в Малайзия, създавайки 9000 работни места

    Intel ще инвестира повече от 7 милиарда долара за изграждане на нова фабрика за опаковане и тестване на чипове в Малайзия, каза в четвъртък главният изпълнителен директор Пат Гелсинджър, разширявайки производството в страната след глобалния недостиг на полупроводници.

    Очаква се новото усъвършенствано съоръжение за опаковане в Малайзия да започне производството през 2024 г., каза той.

    Инвестицията от 30 милиарда рингита (7,10 милиарда долара) се очаква да създаде над 4000 работни места в Intel и повече от 5000 работни места в строителството в страната, съобщи правителството на Малайзия.

    „Това начинание наистина е навременно, като се има предвид възходящото глобално търсене, предизвикано от недостига на чипове и потенциалните предизвикателства, произтичащи от възстановяването на пандемията в световен мащаб“, каза в изявление министърът на международната търговия и индустрия на Малайзия Мохамед Азмин Али.

    Глобалният недостиг на полупроводникови чипове, причинен отчасти от подхранваното от пандемията търсене на електроника и прекъсвания във веригите за доставки, доведе до намаляване на производството на автомобили и забавяне на доставките на смартфони в компании, включително Apple.

    Малайзийската индустрия за сглобяване на чипове, която представлява повече от една десета от световната търговия на стойност над 20 милиарда долара, предупреди, че недостигът ще продължи поне две години.

    Гелсингер от Intel каза, че очаква недостигът на чипове да продължи до 2023 г.

    „Като цяло полупроводниковата индустрия тази година ще нарасне повече, отколкото през последните две до три десетилетия. Но все пак пропуските са големи и се прогнозира, че ограниченията на недостига ще продължат и през 2023 г.“, каза той.

    Intel се надява да обяви следващите места в Съединените щати и Европа в началото на следващата година, добави той.

    Intel открива първото си производствено предприятие извън Съединените щати на 5-акра монтажна площадка в малайзийския щат Пенанг през 1972 г. До 1975 г. в него работят около 1000 души и се превърна в важна част от производствената верига на компанията, пише нейният уебсайт.

    Миналия месец Съединените щати и Малайзия заявиха, че планират да подпишат споразумение до началото на следващата година за подобряване на прозрачността, устойчивостта и сигурността във веригите за доставки в полупроводниковия и производствения сектор.

    Intel недостиг чипове businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00