• „Оптикс“ Панагюрище инвестира 15 млн. в цех за термовизионна оптика

    „Оптикс“ Панагюрище инвестира 15 млн. в цех за термовизионна оптика

    Това е четвъртата поизводствена база на фирмата в Панагюрище. Тя заработи тази година.

    „Оптикс“ Панагюрище инвестира 15 млн. в цех за термовизионна оптика

    Панагюрската компания „Оптикс“  направи специален цех за термовизионна оптика на стойност 15 млн.лева.  Той беше открит февруари месец тази година. Строителството  на предприятието е продължило 13 месеца, като само в новата сграда са вложени 1 млн.лв.

    По-голямата част от инвестициите е в европейски машини с цифрово-програмно управление. Над 50% от стойността на прецизната швейцарска техника е финансирана със средства от ОП „Конкурентноспособност“

    В новия цех се произвеждат оптични детайли, елементи, обективи и окуляри. Те се влагат в изделия, които са предназначени да „виждат“ в инфрачервения спектър. Крайните продукти ще бъдат реализирани на азиатския военен пазар.

    За целта преди време компанията създаде „Кенчана оптроникс“ – съвместно предприятие между „Оптикс“ и малайзийската „Кенчана дифенс“.  Новият цех в Панагюрище се вписва в стратегията на фирмата да  започне местно малайзийско производство на военни системи с детайли, произвеждани в България.

    Директорът на отдел „Ресурси“ в „Оптикс“  Даниел Даскалов  заяви, че термовизионните продукти сформират една трета от общото производство на фирмата на оптични елементи.

    За целта преди време компанията създаде "Кенчана оптроникс" - съвместно предприятие между "Оптикс" и малайзийската "Кенчана дифенс". Новият термовизионен цех в Панагюрище се вписва в стратегията на компанията през 2015 г. да се започне местно малайзийско производство на военни системи с детайли, произвеждани в България.

    Фирмата е създадена през 1998 г. като 100% частно дружество. "Оптикс" АД е специализирана в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение. Като прилага компетентно съвременните технологии,  компанията  извършва целия производствен процес – от проектиране и реализиране на прототипи до серийно производство на елементи, възли и уреди.

    фирми цех термовизионна оптика

    Оценка на новината

    5.00