• КЗК даде зелена светлина за продажбата на „Токуда“

    КЗК даде зелена светлина за продажбата на „Токуда“

    Сделката, която ще роди най-голямата верига от частни болници в страната, беше официално одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. С нейната благословия турската „Аджъбадем" ще придобие японската „Токуда Болница София" и ще се слее със „Сити Клиник", става ясно от решението на КЗК.

    КЗК даде зелена светлина за продажбата на „Токуда“

    Сделката, която ще роди най-голямата верига от частни болници в страната, беше официално одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. С нейната благословия турската „Аджъбадем" ще придобие японската „Токуда Болница София" и ще се слее със „Сити Клиник", става ясно от решението на КЗК. След сливането, здравната група ще продължи функционирането си под името „Аджъбадем Сити Клиник".

    Сделката бе афиширана преди месец и стана ясно, че “Аджъбадем“ купува 100% от “Токуда“ болница за 65 млн. евро, а близо 11 млн. евро ще бъдат платени за придобиването на 77% от “Сити Клиник“, където дялове запазват и българските акционери от групата за производство на пилешки продукти "Градус". Общата стойност на сделката се оценява на 250 милиона лева (почти 128 млн евро), тъй като са включени и някои задължения.

    Турската компания има интерес от стъпването у нас, тъй като в последните години южната ни съседка стана една от основните дестинации за лечението на българи, заради високото качество на болничната помощ и по-достъпните цени спрямо Западна Европа. С навлизането на предлаганите от Турция технологии и у нас обаче “Аджъбадем“ има интерес да изнесе част от бизнеса у нас, влизайки в директна конкуренция с българските болници за родните пациенти. Сега в офисите на турския холдинг у нас средногодишно минават около 2000 души, основно с онкологични заболявания.

    „Аджъбадем Сити Клиник" има намерението да се утвърди на Балканите, след което да се развие в Европа.

    Токуда Аджъбадем Сити Клиник

    Оценка на новината

    0