• Български IT специалисти: Работим перфектно с целия свят

    Български IT специалисти: Работим перфектно с целия свят

    Сред клиентите на IDEO са световната организация на кооперациите EuroCoop, Централен Кооперативен Съюз, минерална вода "Горна Баня 1", Съюза на безалкохолната промишленост в България, минерална вода "Балдаран", полската компания Bra Clinic и други.

    Български IT специалисти: Работим перфектно с целия свят

    IDEO е българска фирма, разработваща уеб базиран софтуер за български и чуждестранни клиенти. През 2015 г. фирмата започна разширяване на дейността си, като създаде екип за дигитално обслужване, което доведе и до придобиването на сайтовете www.kpd.bg, www.booksbg.org, www.zemedelski.com и други, през месец юни 2016 г.

    Сред клиентите на IDEO са световната организация на кооперациите EuroCoop, Централен Кооперативен Съюз, минерална вода "Горна Баня 1", Съюза на безалкохолната промишленост в България, минерална вода "Балдаран", полската компания Bra Clinic и други.

    Фирмата изгражда и разширява софтуерни приложения и за клиенти в Германия, Белгия, Русия, САЩ, Гърция и други.

    От една година IDEO е представител за цяла Европа на киргизстанската Intelliants LLC. Компанията има офиси в Грузия, Русия и Северна Корея и разработва популярните eSyndiCat и Subrion CMS.

    Разговаряме с Георги Колев, технически мениджър на IDEO

    Превръщаме ли се в аутсорсинг държава?

    Не смятам. Всеобщо мнение е, че ние сме удобни за изпълнение на работата - тук заплатите, наемите и данъците са по-ниски и с това определено сме привлекателни за чуждите компании, но не на последно място ние сме и конкурентноспособни.

    Изпълнявате проекти за Белгия, Русия, Германия и други държави.

    Ние не сме подизпълнители, а основни изпълнители. И ще ти кажа, че покрай работата ни комуникираме с хора от много националности - руснаци, белгийци, франзуци, поляци, сърби, хървати, гърци, турци, киргизстанци, шведи и други. Всички те разговарят с нас с уважение, защото без значение дали те са служители на фирмата, за която работим или програмисти, те виждат това, което сме направили. В никакъв случай не ни смятат за "хора втора ръка".

    Това ли е причината да работите с Intelliants LLC.?

    С екипа на Intelliants комуникираме от около две години, като ние разширявахме техния софтуер и го използвахме за наши проекти. Един ден те ни потърсиха и ни казаха - "Вие се справяте перфектно и с удоволствие работим с Вас. Имаме клиенти от целия свят, какво ще кажете Вие да обслужвате тези в Европа?"

    Веднага ли се съгласихте?

    Без да се замисляме. Може би не си наясно с програмирането в детайли, но всяко нещо е специфично и има определена структура, която е предвидена за определен тип работа - Vbox7.com няма нищо общо с Abv.bg, те са две коренно различни неща. И ако един ден решиш да направиш Vbox7 най-популярната поща, няма да успееш.

    Intelliants разработват уеб софтуер, който позволява на хората, които нямат технически познания сами да си направят това, което искат - от полетата за попълване до това как могат да платят потребителите накрая.

    Софтуера им ти дава възможност да си създадеш сайт за обяви, без значение дали ще е за "жълти страници", имоти, автомобили или друго. Искаш да имаш плащане с SMS - можеш да го включиш. Ако не ти трябва, изключваш го.

    Да създадеш такъв софтуер е сложна задача и означава, че си добър програмист.

    А щом добри програмисти ни канят да работим заедно, означава че ние не сме по-малко кадърни от тях.

    Има ли достатъчно хора, които са квалифицирани за Вашата работа?

    Има много хора със сертификати и висше образование в тази сфера.

    По-голяма част от кандидатите за работа в тази сфера, се насочват към нея, защото са чули, че един програмист получава 5000 лв. възнаграждение. Лично аз познавам двама души, които получават около тази сума - единият е технически мениджър на една голяма разплащателна система в България, а другия е технически мениджър у нас на офиса на една американска компания, която интегрира системи за анализи в големи компании.

    Представи си една малка фирма от 3-ма програмиста, всеки с по 5000 лв. заплата - 15 000 лв. Наем на офис за тези 3-ма души - 800 лв., малки разходи като Интернет, телефон, лицензиран софтуер и т.н., около 17 000 лв. месечен разход.

    Кой е този бизнес, който ще успява да ти плаща по 17 000 лв. всеки месец и какво точно ще правиш за него за 17 000 лв. всеки месец?

    Но хората не се замислят за това, те чуват че програмиста получава 5000 лв. заплата и тръгват по пътя на обучението.

    Определени личности решиха да застанат на този път и да реализират добри печалби от него, като откриха софтуерни академии и университети. От тези места не излизат завършени програмисти. Хората, които стават за програмисти го имат заложено в себе си и не се обучават в софтуерни академии, а практикуват - пробват, грешат и пак пробват докато се получи.

    Наистина разбиращи от работата си хора познавам малко, сравнено с всички, които познавам.

    Каква Ви е стратегията при подбора на хора в тази ситуация?

    Основно търсим млади, тепърва развиващи се програмисти. Всички опитни програмисти имат постоянна работа и рядко търсят ново работно място.

    Младите програмисти могат да бъдат обучавани по време на работата ни, което е най-добрия учител. Комуникират директно с клиентите, преценяват как е най-добре да направят нещо и се учат да мислят рационално, което е в основата на програмирането.

    Има ли достатъчно млади кандидати?

    Не, поради няколко причини - първата е това, което ти казах преди малко - възнаграждението. Обикновенно младите програмисти също са чули за тези високи заплати и желаят начална заплата от 2000 лв., докато се научат и започнат да взимат 5000 лв.

    Втората е това, че не всеки става за програмист, има много хора с желание за развитие, но както е казвал академик Ангел Балевски - "За да се развиваш, трябва да имаш нещо навито в себе си."

    Третата е, че програмирането е свързано с мислене, а мисленето в България в момента не е на мода. За 2013 г. най-търсената професия беше охранител.

    Какви са бъдещите Ви планове?

    От няколко месеца разширихме дейността ни с дигитално обслужване - правим всичко за нашите клиенти - освен, че им разработваме софтуера или сайтовете, направихме екип, който им поддържа страниците във Facebook, консултира ги, създава им добра репутация в Интернет, вреди на конкуренцията (смее се), както във всеки друг бизнес.

    Сега в свободното ни време стартирахме KPD.bg в Германия, тъй като там няма такъв проект и смятаме, че ще имаме успех.

    Основният ни план не се е променил, откакто сме започнали - да увеличаваме постоянно клиентите си и да им помагаме, както и да показваме на всички, че произведеното в България не е по-лошо от тяхното.

    Централен кооперативен съюз

    Оценка на новината

    5.00