• България произвежда 60% от термосензорите за коли в световен мащаб

    България произвежда 60% от термосензорите за коли в световен мащаб

    След изграждането на „Тракия икономическа зона” и цялостното развитие на производството у нас, България може да се похвали с един сериозен напредък от икономическа гледна точка.

    България произвежда 60% от термосензорите за коли в световен мащаб

    След изграждането на „Тракия икономическа зона” и цялостното развитие на производството у нас, България може да се похвали с един сериозен напредък от икономическа гледна точка. През последните години у нас се разви производството на оръжия, пневматични роботи, пневматични системи за контрол и всякакви видове авточасти и автомобилно оборудване.

    Най-ярко обаче, се откроява производството на термосензори за автомобили. Оказва се, че у нас се произвеждат близо 60% от термосензорите за автомобили в световен мащаб, като голяма част от тях се правят от специалисти от Техническия университет, които си партнират с водещи автомобилни компании.

    Деканът на Машинно-техническия факултет на университета професор Георги Тодоров, коментира, че термосензорите са изключително важна част в съвременните автомобили. „Всеки автомобил разполага с над 15 термосензора и ако само един от тях спре, автомобилът „излиза от строя”, ето защо се стараем да произвеждаме качествени и здрави продукти.”– допълва Тодоров.

    Основното производство на термосензори е позиционирано в Ботевград. Компанията производител се казва „Сензор-Найт индастриъл” и е част от белгийския холдинг Elex. „Сензор-Найт” оперира на българския пазар повече от 10 години и работи за водещи производители, като Volkswagen.

    Компанията притежава 3 завода в района на Ботевград – „ЕПИК електроник асембли”, „Сензор-Найт” и „Мелексис”, които формират най-голямата високотехнологична група у нас. Приходите на белгийската фирма надхвърлят 700 млн. лв. годишно.

    производство на термосензори България производство на термосензори Ботевград

    Оценка на новината

    5.00