• Multivac строи завод в ИЗ "Божурище"

    Multivac строи завод в ИЗ "Божурище"

    Световният лидер в производството на машини за опаковки - германската семейна компания Multivac, направи в четвъртък първа копка на бъдещия си завод в индустриална зона "Божурище".

    Multivac строи завод в ИЗ "Божурище"

    Световният лидер в производството на машини за опаковки - германската семейна компания Multivac, направи в четвъртък първа копка на бъдещия си завод в индустриална зона "Божурище". Това е най-голямата производствена инвестиция около София тази година - в първата фаза ще се вложат 18.8 млн. евро. Проектът ще има и втори етап, на който ще бъде вложена същата или по-голяма сума, каза за "Капитал" главният изпълнителен директор на групата Кристиан Трауман. Т.е. общата инвестиция може да надхвърли 70 млн. лв.
    Германският производител е избирал за новия си завод между Румъния и България. Спира се на страната ни заради добре образованите специалисти, финансовите стимули от държавата и ниските данъци. Любопитно е, че в състезанието къде точно да е предприятието дилемата е била София или Пловдив и столицата е избрана, защото напоследък много инвеститори са се насочили към Пловдив и там става пренаселено. Така държавната зона в Божурище започва постепенно да се запълва с чужди инвеститори - след първия германски завод за авточасти на Behr-Hella, който заработи миналата година, през 2016 и датска мебелна компания JYSK реши да инвестира 100 млн. евро в логистична база в Божурище.

    Машиностроителното предприятие на Multivac е планирано да заработи след година. Освен производствените мощности в София ще бъде изграден и център за споделени услуги, който ще поеме техническата поддръжка в компанията на групово ниво.

    "Надяваме се догодина по това време да пренесем ръста на Multivac в България", каза по време на официалната церемония за първата копка Ивайло Димитров, изпълнителен директор на местното звено "Мултивак България продакшън".

    В завода, където след първата строителна фаза се очаква да бъдат разкрити около 75 работни места, ще се правят компоненти за крайния продукт на Multivac. "Тук ще се произвеждат малки компоненти за машините, като фрези например, които ще сглобяваме и ще изпращаме към завода ни в Германия - там се сглобяват крайните продукти", обясни още Трауман. Отначало ще са нужни специализирани технически кадри и инженери.
    В първата си строителна фаза "Мултивак" ще изгради завод с логистична база и административна част с разгъната площ 6500 кв.м. За строител е избрана българската компания "Микс констръкшън", а проектният мениджър е IPS Group.

    Около 10 млн. евро ще бъдат вложени в строежа на сградата, а останалите 9 млн. евро са за машини и оборудване, поясни Трауман. "От това как ще се развие бизнесът зависи и как ще протекат инвестициите занапред, но ще има втора фаза, и то поне толкова голяма, колкото тази", допълни той.

    Успоредно с изграждането на производствената и логистичната база и в допълнение към търговския екип на "Мултивак", който е в страната вече 8 години, сега ще бъде сформирано и звено за споделени услуги. "Екипът тук вече се състои от 30 служители", каза Трауман и допълни, че за да се развие аутсорсинг звеното на компанията, ще са необходими и IT специалисти - основно в сферите на SAP платформи и Microsoft Sharepoint. Така в първата фаза през октомври 2017 г. финансовият директор очаква над 100 служители.

    Привличането на "Мултивак" като инвеститор беше дълга и оспорвана борба с Румъния, където гигантът също има търговско представителство от години. Причините България да бъде избрана за седмата производствена база на гиганта в света са членството в Европейския съюз, добре образованите специалисти и индустриалната инфраструктура около София, изтъкна Трауман по време на церемонията. Това, което е наклонило везната обаче, са по-подготвените от техническа гледна точка кадри, допълни той пред "Капитал". Преди време изпълнителният директор на местното звено Ивайло Димитров каза, че сред причините са и държавните стимули и ниските данъци.

    Компанията отначало е оглеждала и възможността да построи производството си в Пловдив, но там по наблюдения на мениджмънта в момента е пренаселено с инвеститори, което допълнително би затруднило намирането на служители.

    За проекта си през май "Мултивак България продакшън" получи инвеститорски сертификат клас А, който й дава възможност да избере различни варианти на подкрепа от държавата. Освен съкратени срокове и индивидуално административно обслужване компанията вече се възползва от възможността да закупи земята по облекчен режим (без търг), а в бъдеще ще може да получи финансово подпомагане за обучение на кадрите в производството и за частично възстановяване на осигурителните вноски на заетите. Справка в имотния регистър сочи, че компанията е купила незастроен терен от 20 декара в държавната зона Божурище през юни 2016 г. на стойност 940.6 хил. лв. А от мениджмънта потвърдиха, че са получили разрешителното си за строеж в тридневен срок.

    Източник: Capital.bg

    Божурище Multivac индустриална зона Божурище

    Оценка на новината

    0