• Немска компания инвестира 100 млн. лева у нас

    Немска компания инвестира 100 млн. лева у нас

    Немската компания за преработка на индустриални минерали „Каолин“ подготвя 5 годишен инвестиционен план, в който са заложени близо 100 млн. лева инвестиции у нас.

    Немска компания инвестира 100 млн. лева у нас

    Немската компания за преработка на индустриални минерали „Каолин“ подготвя 5 годишен инвестиционен план, в който са заложени близо 100 млн. лева инвестиции у нас.

    Компанията вече притежава три фабрики на територията на България и част от инвестициите ще бъдат вложени в тяхната модернизация и цялостно развитие. Останалата част от инвестициите ще се насочат към разработването и изграждането на нови предприятия с цел разширяване дейността на компанията.

    Дружеството е най-големият производител на суровини, като кварцов пясък, каолин, шамот, фелдшпат, доломит, глина и варовик у нас. Продуктите на „Каолин“ са широко разпространени и се използват в най-различни индустрии – за производство на керамика, хартия, фуражи, стъкло, пълнители и др.

    Изпълнителният директор на компанията Радомир Чолаков коментира, че вече има планове за модернизация на фабриките в Сеново, Ветово и Каолиново. В тях ще бъдат внедрени нови производствени линии за обогатяване на суровините, което ще помогне за създаването на иновативно продукти.

    Обмисля се изграждане на ремонтни мощности, които да гарантират системната поддръжка на заводите. В трите фабрики ще бъдат създадени учебни работилници, в които ще могат да се подготвят до 50 работници, за да разполага дружеството с квалифицирана работна ръка.

    Освен във вече съществуващите фабрики, компанията ще инвестира в строежа на ново предприятие за преработка на каолин и кварцов пясък в района на село Дулово. Локацията на новия обект не е случайна. В началото на годината, на компанията беше предоставена концесия за добив на кварц-каолинова суровина от находище „Колобър“ в община Дулово за срок от 35 години.  

    До преди 3 години „Каолин“ беше българска компания, докато през 2013г. от немското дружество Quarzwerke не проявиха интерес към нея. Откакто беше придобита от него, компанията отчита много висок ръст на приходите, а допълнителната печалба се реинвестира в подобряването и модернизирането на производствените мощности в заводите.

    Освен у нас, „Каолин“ притежава производствени предприятия и в Украйна и Сърбия, което помогна на Quarzwerke да разшири дейността си в страните.

    Quarzwerke Каолин производство на каолин производство на глина и варовик

    Оценка на новината

    0