• Над 60% от работодателите не са доволни от знанията на студентите

    Над 60% от работодателите не са доволни от знанията на студентите

    Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе анкетно проучване, чийто резултати показва, че над 60% от работодателите не са доволни от знанията на младежите в страната.

    Над 60% от работодателите не са доволни от знанията на студентите

    Българската търговско-промишлена палата (БТПП) проведе анкетно проучване, чийто резултати показва, че над 60% от работодателите не са доволни от знанията на младежите в страната.
    Резултати не са се променили драстично спрямо предходни проучвания на БТПП.

    17% от анкетираните са категорично недоволни от придобитите знания на студентите, а само 22% от работодателите са останали с добри впечатления от родните студенти. За основен проблем при младите, анкетираните посочват липсата на умения за работа в екип. 33% смятат, че езиковите знания не са на нужното ниво, а други 31% посочват липсата на предприемаческо мислене като основен проблем .

    Студентите трудно прилагат на практика натрупаните теоретични знания. Над 40% от работодателите са провеждали допълнителни обучения, за да покрият пропуските в знанията на своите работници. От всички анкетирани, само 5% отбелязват, че не са имали проблем с откриването на квалифицирани кадри. За да намерят подходящи служители, много от компаниите инвестират в допълнителни обучения на нови и стари служители, а само 4% са наели чуждестранни работници, за да попълнят вакантните места.

    Най-голям недостиг на подготвени кадри се наблюдава в сектора на електротехниката, икономиката, машинното инженерство и комуникационната техника. Регистрира се и липса на шлайфисти, стругари и фрезисти. Повече от 70% от анкетираните посочват, че през следващите 10 години ще им бъдат нужни хора, завършили технически университети, а други 35% ще се нуждаят от икономисти.

    Някои предложения от анкетата гласят, че студентите, чието обучение е поето от държавата трябва да се задължават да работят поне няколко години в България. Работодателите отново напомнят, че в образованието трябва да бъдат включени повече практически занятия. Освен това е нужно външно оценяване, за да се определи нивото на завършващите университет или средно образование, за да се дадат оценки, които реално отговарят на придобитите знания.

    недостиг на квалифициран персонал в България Българска търговско-промишлена палата (БТПП) неподготвен персонал липса на практически занятия в университетите

    Оценка на новината

    5.00