• Софарма придобива сръбски дистрибутор на лекарства от Сърбия

    Софарма придобива сръбски дистрибутор на лекарства от Сърбия

    Софарма Трейдинг е една от най-големите фармацевтични компании в България. Бързото й разрастване продължава с придобиването на най-бързо развиващия се търговец на лекарства в Сърбия Lekovit.

    Софарма придобива сръбски дистрибутор на лекарства от Сърбия

    Софарма Трейдинг е една от най-големите фармацевтични компании в България. Бързото й разрастване продължава с придобиването на най-бързо развиващия се търговец на лекарства в Сърбия Lekovit. Сделката стана ясна след публикуване на съобщение до Българска фондова борса.

    Софарма иска да купи мажоритарен дял от акциите на сръбската компания, а сегашният й собственик да стане минотарен акционер и изпълнителен директор. През последните две години събският доставчик записа огромен ръст в Сърбия, къде и Софарма има дейност. Приходите на Lekovit за 2016г. са в размер на 50 млн. евро.

    За момента не е ясно каква ще бъде сумата на сделката, а преди това тя трябва да бъде подадена за одобрение към антимонополния регулатор в Сърбия.

    Преди няколко месеца ръководството на Софарма съобщи, че се търсят възможности за поемане на дълг от 20 млн. евро с цел придобивания на родния пазар и експанзия на този в Сърбия.
    През март беше завършена и сделката за придобиване на аптеките ФармаСтор, но тази седмица КЗК обяви, че не е готова с решение и ще продължи с проучването на пазара.

    Тази година Софарма пидоби и 51% от собствеността на дистрибутора от Молдова – RAP Pharma International.

     

    Софарма трейдинг Sopharma Trading придобивания Lekovit дистрибутор на лекарства

    Оценка на новината

    5.00