• Печалбата на "Солвей Соди" е скочила с близо 25% през 2016 г.

    Печалбата на "Солвей Соди" е скочила с близо 25% през 2016 г.

    Производителят на калцинирана сода "Солвей Соди" е увеличил производството и продажбите си през миналата година, а печалбата е нараснала с близо една четвърт.

    Печалбата на "Солвей Соди" е скочила с близо 25% през 2016 г.

    Производителят на калцинирана сода "Солвей Соди" е увеличил производството и продажбите си през миналата година, а печалбата е нараснала с близо една четвърт. Това показва консолидираният отчет на компанията. В резултат на направените инвестиции през последните години заводът в Девня успя да увеличи капацитета си с 35 хил. тона, за което в началото на 2016 г. получи и ново комплексно разрешително. Очакванията за 2017 г. са предприятието да работи на пълна мощност. Инвестиции ще има в подобряване на енергийната ефективност и намаляване на разходите.

    Ръст на производството

    Общо 1.550 млн. тона продукция е достигнал капацитетът на завода през миналата година. Използването на мощностите също леко се е повишило - до 96.32% спрямо 95.76% предходната година. Това е довело и до по-голям обем на продукцията, като общото производство е достигнало 1.493 млн. тона. Основните продукти на компанията са тежка и лека калцинирана сода, като освен тях предприятието произвежда сода бикарбонат, очистен разсол и вар. Интересен детайл е, че макар производството на бикарбонат да е малко по обем, през миналата година то е достигнало нов рекорд (25.4 хил. тона), без да са правени инвестиции в тази дейност.

    Продажбите на компанията са нараснали с 4% до 453.6 млн. лв. Според споразумение от 1998 г. дружеството продава цялата си продукция от калцинирана сода на акционерите - белгийската Solvay и турската Sisecam, на определен квотен принцип. Цената се определя предварително и е валидна за тримесечен период. Около три четвърти от продукцията се изнася за Solvay, а с останалата една четвърт дружеството снабдява със суровина стъкларските заводи на Sisecam в Търговище.

    Печалба за акционерите

    Много голямо увеличение има в консолидираната печалба на компанията, която достига 169.2 млн. лв. (ръст от 24.6%). Освен завода в Девня резултатът включва и дъщерните ТЕЦ "Девен", производителя на сол "Провадсол", компанията за добив на варовик "Девня варовик" и "Девня финанс" (чрез която "Солвей Соди" държи 50% в "Девня варовик"). Тези дружества осигуряват и основните суровини за производство на предприятието, включително електрическа и топлинна енергия. Данните показват, че компанията отчита рентабилност от над 37% за миналата година.

     

    На индивидуална база "Солвей Соди" отбелязва леко понижение на печалбата до 160.1 млн. лв. (175.8 млн. лв. за 2015 г.). На общо събрание наскоро акционерите решиха да разпределят по-голямата част от резултата - 159.8 млн. лв., като дивидент. Това прави брутен дивидент от 25.18 лв. на акция.

    Мажоритарен собственик на "Солвей Соди" с 97.95% от акциите е регистрираната в Австрия Solvay Siscam Holding. Крайният собственик е белгийската Solvay, като чрез австрийския холдинг малък дял има турската Sisecam. Останалите малко над 2% от акциите са разпръснати сред по-дребни собственици, много от тях придобили книжа по време на масовата приватизация.

    Развитие

    Инвестициите през миналата година са били основно в поддръжка на оборудването. Вложените средства за ремонтни работи в "Солвей Соди" и ТЕЦ "Девен" са били съответно 12.1 млн. лв. и 4.6 млн. лв. Като цяло от ръководството на компанията оценяват изминалата година като динамична. През девет месеца от годината са били осигурени високи пазарни квоти от главните акционери, но последните три месеца са били повлияни от динамиката на пазара на калцинирана сода, което е довело до редуциране на производствените мощности на завода, се посочва в доклада към отчета.

    Прогнозите за 2017 г. са да започне с ниско производство, но от февруари заводът да заработи на максимален капацитет. От компанията не уточняват планираните инвестиции за тази година, но се очаква те да бъдат насочени към енергийна ефективност и намаляване на разходите. В края на миналия месец е финализирано и договореното през 2016 г. вливане на ТЕЦ "Девен" в "Солвей Соди", показва справка в Търговския регистър. Целта е да се подобри структурата на компанията и да се намалят разходите. "Девен" се прекратява без ликвидация, а лицензът му за производство на електрическа енергия преминава към "Солвей Соди".
     

    ръст на производството Солвей Соди увеличение на печалбите ръст на печалбите

    Оценка на новината

    0