• Amazon наема работници напук на рекордната безработица

    Amazon наема работници напук на рекордната безработица

    Пандемията от коронавирус предизвика хаос на американския пазар на труда, стимулирайки масовите съкращения и рекордни нива на безработица.

    Amazon наема работници напук на рекордната безработица

    От Amazon заявиха, че са си поставили за цел да запълнят 33 000 корпоративни и технологични работни места през следващите няколко месеца, плюс хилядите почасови роли в своята оперативна мрежа. Говорител на Amazon каза, че корпоративните и технологичните работни места ще бъдат разположени в цялата страна, не само в големите градове. Технологичните работни места ще поддържат екипите на Amazon за облачни изчисления, Alexa и Prime Video, наред с другите.

    Статистиката показва, че Amazon е наела 36 400 души през последните три месеца, увеличавайки броя на служителите си на 876 800, Очаква се този брой да достигне 1 милион служители по целия свят, което е важен етап, след като Amazon наеме за постоянно част от временните работници, които нае по време на пандемията. Компанията планира също така да добави 3500 работни места в редица американски градове, като същевременно продължава да осигурява персонал в своите американски и международни кампуси.

    Amazon е един от най-големите работодатели в технологичната индустрия и е вторият по големина работодател в САЩ, след Walmart. Освен това е един от най-големите бенефициенти на пандемията, като купувачите се обръщат към онлайн търговеца за нужди като маски за лице и дезинфектант за ръце, както и хранителни стоки.

    Компанията е толкова затрупана с онлайн поръчки, че е наела 175 000 нови хора, които да помагат при събирането и опаковането на артикулите в нейните складове. Тези инвестиции в крайна сметка се изплатиха в резултатите на Amazon за второто тримесечие, когато тя отчете рекордни печалби и приходи.

    За сравнение, компаниите в и извън технологичната индустрия са опустошени от коронавируса. Търговците на дребно като J.Crew, Neiman Marcus и J.C. Penney са подали молба за обявяване на фалит.

    Техническите компании, големи и малки, се отказаха от наемането и предприеха масови съкращения. Повече от 560 стартиращи компании са съкратили приблизително 78 900 работни места от 11 март насам, според Layoffs.fyi, която проследява съкращаването на работни места в технологичната стартираща индустрия. Uber, Airbnb, Yelp и TripAdvisor бяха само някои от технологичните компании, които са напуснали работните си места през последните месеци, за да намалят разходите.

    Не е изненадващо, че Amazon и други големи технологични производители като Apple, Facebook, Google и Microsoft, са се оказали до голяма степен устойчиви по време на коронавирусната криза. Много от тях продължиха да увеличават размера на персонала си през последните месеци и добавиха милиарди долари към пазарната си стойност.

    САЩ Amazon Безработица съкращения пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    0