• Това ще са 8-те най-търсени професии през следващите години

    Това ще са 8-те най-търсени професии през следващите години

    Като цяло пазара на труда се развива с изключително бързи темпове и се променя също толкова бързо. Според проучванията в следващите няколко години, в някои сектори ще има силен спад на търсене на работна ръка, докато в други силно ще се увеличи.

    Това ще са 8-те най-търсени професии през следващите години

    Според анализ на Световния икономически форум, демографските специфики и технологичното развити ще предизвикат съкращението на 5 млн. работни места до 2020г. Като цяло пазара на труда се развива с изключително бързи темпове и се променя също толкова бързо. Според проучванията в следващите няколко години, в някои сектори ще има силен спад на търсене на работна ръка, докато в други силно ще се увеличи. Ето и осемте професии, които ще се търсят активно през следващите няколко години:

    1. Анализатор на данни

    Очаква се през 2020г., анализаорите на данни да са силно търсени кадри във всяка една индустрия.

    2. Математици и „компютърджии”

    Специалисти по сигурността на информацията, IT специалисти, софтуерни разработчици и програмисти. Търсенето ан тези професии ще продължи да нараства и да е силно търсено, в България обаче, има недостиг на кадри в тези професии.

    3. Архитекти и инженери

    Много силна нужда от инженери, специализирани в нанотехнологиите, биохимията и роботиката. Очаква се, през 2020г. в света да бъдат разкрити 2 млн. нови работни места в сферата на компютрите, математиката, архитектурата и инженерните науки.

    4. Специалисти продажби

    В бъдеще компаниите ще имат нужда от квалифициран персонал, който да може да предложи различни оферти на клиенти от всички сфери.

    5. Висши мениджъри

    Бизнесът ще има нужда от добре квалифицирани висши мениджъри, които да помогнат на служителите да преминат през периода на промяна, свързана най-вече с развитието на новите технологии.

    6. Продуктови дизайнери

    Дизайнерите ще бъдат високо ценени кадри през следващите години, особено добре квалифицираните, защото фирмите ще търсят креативност в служителите си. Причината е, че голяма част от монотонните действия ще бъдат автоматизирани и ще се търсят хора в креативната сфера.

    7. Човешки ресурси

    Макар че много професии ще изчезнат, ще се създадат нови, посредством иновациите при технологиите. Съответно трябва да има и кой да подбере най-подходящите кандидати за тях.

    8. Връзки в държавния сектор

    На компаниите тепърва ще се налага да въвеждат в работата си нови технологии и иновации и ще им бъдат нужни хора, които да помогнат нововъведенията да бъдат извършени по законоустановеня начин.

    търсени професии 2020г.

    Оценка на новината

    0