• 17-годишно момче издава учебници по история

    17-годишно момче издава учебници по история

    17-годишният Мартин Петров е все още гимназист и макар и на тази крепка възраст, той е започнал да пише книги посветени на българската история.

    17-годишно момче издава учебници по история

    17-годишният Мартин Петров е все още гимназист и макар и на тази крепка възраст, той е започнал да пише книги посветени на българската история.

    Причината е в това, че според него учебниците са трудни за разбиране от децата, а материала би трябвало да им бъде поднесен по достъпен начин. Ето защо младият българин решава да напише историята на България във вид на разказ, който да бъде интересен на по-малките.

    Мартин споделя, че се увлича по история още от детските си години, когато е гледал исторически филми. Той вярва, че сега е негов ред да помогне на българското образование и да предаде знанията си на поколенията.

    Гимназистът разказва, че най-трудното е било издаването на книгите. „Писах на 100 издателства, с въпроса дали могат да я издадат безплатно или ако не могат, колко ще ми струва. Те ми връщаха разнообразни цени, но накрая се намери издателство, което прие да издаде първата книга „Началото” на свои разноски” – споделя Мартин.

    Разпространението на книгата също се оказало голяма трудност. Никое училище не е пожелало да закупи книгата на младежа, освен това, той не успява да открие спонсор, който да му помогне с разпространението. „Трябваше да има 10 книжки, но вероятно ще остане само тази” – коментира огорченият ученик.

    Според него, в българското училище трябва да има повече българска литература. „Вместо да подаряват на първокласниците „Франклин” например, да им подарят някоя българска книга на български автор, без значение дали моята или на някой друг.” – казва Мартин.

    Той е изключително горд с българските си корени и е патриот по душа. Младежът казва, че в патриотизма няма място за омраза – патриотизмът сам по себе си е любов.

    Дори и да не успее да издаде всичките 10 книги, Мартин е твърдо решен да се бори до край за каузата си, защото вярва в нея и си заслужава да се бори за една по-добра България.

    Мартин Петров ученик пише учебници по история ученик пише книги по история българска история книги по история учебници по история

    Оценка на новината

    5.00