• Късометражен анимационен филм на Тео Ушев – номиниран за Оскар

    Късометражен анимационен филм на Тео Ушев – номиниран за Оскар

    "Сляпата вайша" на Тео Ушев, по разказа на Георги Господинов, е сред финалистите, които ще се борят за статуетката на Академията.

    Късометражен анимационен филм на Тео Ушев – номиниран за Оскар

    Късно снощи бяха обявени 10-те късометражни анимации, които продължават в надпреварата за най-престижното отличие в кино индустрията - Оскарите. "Сляпата вайша" на Тео Ушев, по разказа на Георги Господинов, е сред финалистите, които ще се борят за статуетката на Академията. Първаночално 69 филма са били одобрени, но напред продължават само 10.

    Филмът е създаден по едноименния разказ на българския писател от книгата „И други истории“.  Френската телевизия ARTE и Националният филмов борд на Канада са продуценти на късометражната лента.

    Историята в лентата разказва за Вайша - необикновена девойка, родена в едно обикновено село. Тя притежавала дарбата (или проклятието) да вижда в миналото или да предсказва бъдещето, но никога не присъствала в настоящия момент. Лявото й, кафяво око, било за преживените вече моменти, а дясното, зелено, за тези, които още не са се случили.

    Много баби и знахарки от селото се опитали да й помогнат, но без успех. Само една от тях се досетила, че трябва да се намери някой, който да й събере очите в настоящето. Вайша пораснала. Започнали да идват млади ергени от селото да я искат за жена, но тя все ги отпращала. Виждала ги или като бебета, или като старци.

    След време Вайша се отчаяла и решила да извади едното си око. Така щяла да живее в миналото или в настоящето, но не могла да вземе решение кое. И двете имали своите предимства и недостатъци. Така историята продължава и до днес, защото нищо не могло да събере очите на Вайша и тя останала сляпа за днешния ден.

    Чрез технологията Oculus Rift, разказът е пресъздаден в анимационен филм. Технологията  добява допълнителни ефекти и представя компютърната среда около зрителя. Филмът може да се гледа със стереоскопични очила.

    Сляпата вайша Тео Ушев ARTE Националният филмов борд на Канада

    Оценка на новината

    0