• 30% от българските работодатели са жени

    30% от българските работодатели са жени

    България заема пето място по факторът „равенство между половете”.

    30% от българските работодатели са жени

    България заема пето място по факторът „равенство между половете”. 22% са жените в България, които заемат високи позиции в компаниите и по-конкретно – участващи в бордове на директорите. Изследването е проведено от консултантска компания EY и Института за международна икономика.

    Проучването е проведено в 91 държави в целия свят, а участие са взели над 22 000 компании.
    НСИ дава данни, че над 30% от работодателите в България са жени. Самостоятелно заетите дами, пък са 36%. 60.9% е делът на заетите жени в трудоспособна възраст.

    500 000 лв. е бюджетът за насърчаване на работодателите да наемат самотни родители с деца до 5-годишна възраст през 2017г. На среща между Съвета на жените в бизнеса и министъра на социалната политика, последният представи възможностите за подкрепа на предприемачеството, предложени от ОП „Развитие на човешките ресурси”.

    В страната вече действа Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. На срещата бяха представени и приоритетите на Национална стратегия за насърчаване равнопоставеността между половете. В нея са заложени мерки за усилване присъствието на жените на трудовата борса.

    равенство между половете Национална стратегия за насърчаване равнопоставено дял на жените в бизнеса Съвет на жените в бизнеса

    Оценка на новината

    5.00