• Какво е дуално обучение и какви предимства предлага?

    Какво е дуално обучение и какви предимства предлага?

    Напоследък в България се заговори за нова форма на обучение – дуална.

    Какво е дуално обучение и какви предимства предлага?

    Напоследък в България се заговори за нова форма на обучение – дуална. Вече стана ясно, че няколко професионални гимназии в страната ще практикуват дуалното обучение, но какво всъщност представлява то? Тази практика не е нова. Германия, Швейцария и Австрия са едни от страните, които са открили предимствата на това обучение. Това е главната причина в тези страни младежката безработица да е едноцифрено число.

    Какво е дуално обучение?
    Накратко казано, това е обучение, което съчетава теория и практика в равни количества. Повечето професионални гимназии в България изграждат добри теоретични знания, но им липсва база, за да изградят и практически такива. И в последствие, макар учениците да завършват успешно и да получават сертификат за професионална квалификация, те трудно намират работа, защото нямат опит и практически знания.

    Как помага?
    От тази учебна година учениците на професионалните гимназии имат възможността да научат спецификите на дадена професия от първа ръка, т.е чрез работа в компания. Това означава, че научавайки нещо на теория, ученикът има възможност да затвърди получените знания и на практика. В програмата са включени доста компании, така че изборът на професия е голям.

    Много от учениците в 11 и 12 клас не са наясно какво искат да работят, въпреки че именно в този период те трябва да имат готов план за бъдещето. Дуалното обучение им дава възможност да разберат предварително дали една професия пасва на техните желания.

    Когато един ученик бъде приет за работа в дадена компания, той получава заплата, с която съвсем спокойно може да покрива някои от нуждите си. В Германия, например, заплатата на ученик в дуално обучение стига до 800 евро – повече от достатъчна, за да покрива месечни разходи на едно домакинство. Освен заплатата, учениците получават и трудов стаж.

    Наличието на трудов стаж е огромно предимство, тъй като много търсещи работа споделят, че най-голямата пречка пред заемането на дадена позиция е именно липсата на опит. Това означава, че вземайки участие в програмата, един единадесетокласник ще натрупа трудов стаж 2 години.

    Компанията, в която обучаващият се ще работи плаща и допълнителни осигуровки. Освен това, ако ученикът се справя добре и бързо навлезе в спецификата на работа, сработи се с колегите и така нататък, той има реален шанс да продължи работа в компанията веднага след своето завършване.

    В Германия дуално обучение се практикува и във ВУЗ-овете. Тя отново дава голямо предимство на избралите дуалното обучение, тъй като те получават диплома и стаж. Това спестява на студентите усиленото търсене на работа, което в повечето случаи завършва със „Съжаляваме, но Вие нямате опит“.

    дуално образование дуална форма на обучение професионална квалификация

    Оценка на новината

    0