• България обучава най-много жени в IT сектора

    България обучава най-много жени в IT сектора

    IT секторът е най-бързо развиващата се индустрия в глобален мащаб.

    България обучава най-много жени в IT сектора

    IT секторът е най-бързо развиващата се индустрия в глобален мащаб. Днес е изключително доходоносно и интересно да бъдеш програмист, софтуерен инженер и IT специалист. Тази сфера привлича хилияди нови кадри годишно, защото предлага редица премиства, като висока заплата, повече свободно време и работа сред интелигентни хора, със сходни интереси.

    Университетите в България предлагат добро образование и обучава хиляди добри специалисти всяка година. Те бързо си намират работа, тъй като IT сектора има глад за тези кадри. Преди години тази професия беше запазена само за мъже. Много рядко жена пристъпваше прага на залата, за да се посвети в знанията на IT науката.

    Оказва се, обаче, че нежния пол също започва да се ориентира към тази сфера. А България заема челна позиция в класация на Евростат, която показва, че страната ни обучава рекорден брой момичета в специалност „Инормационни технологии“.

    В България процентът на жените в тази специалност е около 34%. На второ място се нарежда Белгия с 33%, а челната тройка попълва Гърция с 31%.
    Тази тенденция се пренася и на трудовата борса. От всички IT специалисти в страната цели 27.2% са от женски пол.

     

    IT специалисти IT сектор IT обучение Информационни технологии

    Оценка на новината

    0