• ЕК създава експертна комисия за дигитализация върху пазара на труда

    ЕК създава експертна комисия за дигитализация върху пазара на труда

    Скоро ще бъде създадена експертната група на високо равнище, която ще работи по темата за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда.

    ЕК създава експертна комисия за дигитализация върху пазара на труда

    Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел съобщи, че скоро заедно с комисаря по заетостта, социалните въпроси, професионалната квалификация и трудовата мобилност Мариане Тисен ще обявят експертната група на високо равнище, която ще работи по темата за влиянието на дигитализацията върху пазара на труда. Мария Габриел каза това по време на международна конференция за бъдещето на труда, която е в рамките на календара на българското европредседателство.
        Тя уточни, че в момента са в процес на селекция на председател на работната група, но идеята е след юни да започне работа.
        По думите на еврокомисаря е важно да се работи така, че да се запази балансът между невероятната способност на новите технологии за иновации, растеж и работни места и европейските ценности, свързани със запазване на човешкото лице на цифровата трансформация.
        Ставаме свидетели на фундаментална промяна в сферата на заетостта, днешните работни места, заети от хората, ще бъдат автоматизирани, заяви Мария Габриел Между 2003 и 2013 година заетостта в сферата на информационните и комуникационните технологии е нараснала между 16 и 30 процента в 25 европейски държави, създадени са допълнителни 2 милиона работни места за специалисти, отбеляза еврокомисарят.
        Габриел допълни, че се сблъскваме и с невероятен недостиг от специалисти - има необходимост от 350 хиляди IT специалисти в Европа, а след 2020 година те ще са 500 000. Според Мария Габриел има нужда от  модернизиране на системите на образование, защото цифрите са плашещи -  80 милиона европейци никога не са използвали интернет, само 44 процента от европейците имат основни цифрови умения, а 37 процента от работната сила има основни такива умения. След 2020 година 90 процента от работните места ще изискват такива основни цифрови умения и е важно да придружим хората в т.нар цифров преход, заяви Мария Габриел.
        Вицепремиерът Томислав Дончев говори за новите социални конфликти и разделения. Според него освен да се рециклират стари проблеми, трябва да се говори и за новите. По думите му темата за това колко професии изчезват не е нова, но е важно да се мисли как ще се защитят хората от изчезващите професии.
        От 15-20 години се коментира отпадането на бойните пилоти на самолети, посочи Томислав Дончев.
          Според вицепремиера е важно да се обяви каква ще е политиката към хората, които не искат да работят. Дончев смята, че неполагането на труд има опасност да създаде нова разделителна линия и нов социален конфликт, отвъд които има маргинализация.
        Първите белези на образуването на дигитално малцинство са факт и ако към момента това е технологичен проблем, има потенциал да се превърне също в социален проблем, прогнозира вицепремиерът.
        Разделенията в обществото са повече отколкото искаме и повече от вчера, появяват се нови, странни разделения, заяви вицепремиерът. По думите на Дончев всички сме горди с постиженията на науката, включително в сферата на здравеопазването. Според него обаче има опасност именно заради високите постижения в науката да се появят нови разслоения - хора с достъп до всички авангардни лечения, което да ги направи почти безсмъртни, и такива, които няма да имат шанс и достъп. 
        Социалният министър Бисер Петков отбеляза, че от МТСП като организатори на конференцията, са удовлетворени от големия интерес и резултати от форума. По думите му българското председателство е поело щафетата от естонското за задълбочено обсъждане на темата за бъдещето на труда. Темата ще бъде продължена от австрийското председателство, защото е неизчерпаема, допълни Бисер Петков.

    Източник: БТА

    бизнес новини любопитно ЕК пазар на труда дигитализация комисия

    Оценка на новината

    5.00