• Калифорнийската биотехнологична компания твърди, че е открила антитяло, което може да блокира коронавирусните инфекции

    Калифорнийската биотехнологична компания твърди, че е открила антитяло, което може да блокира коронавирусните инфекции

    От комапнията обявиха, че са готови да произвеждат до 200 000 дози месечно и очакват одобрението на Агенцията за храните и лекарствата

    Калифорнийската биотехнологична компания твърди, че е открила антитяло, което може да блокира коронавирусните инфекции

    Компанията Sorrento Therapeutics, която се намира в Калифорния, е готова да обяви, че е открил антитяло, което може напълно да блокира коронавируса. Учените от компанията вече го наричат ​​"лек" и казват, че антитялото може да бъде използвано за лечение още преди да е налична ваксина.

    Sorrento Therapeutics, базирана в Сан Диего, твърди, че нейното антитяло STI-1499 не позволява на коронавируса да навлиза в здравите човешки клетки в експерименталнa среда - т.н. Блюдо на Петри.

    Това е едно от няколкото антитела, планирани да бъдат комбинирани в лекарствения „коктейл“, който Соренто разработва в сътрудничество с Mt Sinai School of Medicine в Ню Йорк.

    В съобщение до пресата от Соренто заявиха, че могат да произвежда до 200 000 дози от антителата на месец - производствена времева линия, която вероятно ще направи лекарството достъпно месеци по-рано, отколкото се очаква ваксина срещу COVID-19.

    Компанията е подала заявление за спешно одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), но все още не е получила "зелена светлина".

    След това изявление акциите на Соренто скочиха с близо 220 процента на борсата.

    Искаме да подчертаем, че има лек “, каза главният изпълнителен директор на Соренто д-р Хенри Джи пред Fox News. „Има решение, което работи 100 процента. Ако имаме неутрализиращото антитяло в тялото си, нямаме нужда от социално дистанциране. Обществото може да се отвори без страх. "

    Това обаче е значително „ако“.

    Въпреки че ефектите му върху вируса са били тествани в лабораторни условия върху човешки клетки и са успешни, компанията няма право да каже на 100%, че е блокирала заразата в човешкото тяло. Антитялото все още не е тествано при хора, така че потенциалните му странични ефекти все още са напълно неизвестни.

    Това изявление идва в същия ден, когато изтичат социалните насоки на администрацията на Тръмп за забавяне на разпространението на коронавируса и в деня, в който много щати започват да отварят икономиките си, въпреки предупрежденията на експертите, че отпускането на ограниченията може да предизвика опустошителна втора вълна от инфекция.

    Лекарството на Соренто, наречено STI-1499, е едно от дузина антитела - имунни клетки, които неутрализират патогени като коронавирус - което компанията откри, че има някакъв ефект върху него.

    Коктейлът от антитела може да действа като "защитен щит" за човешките клетки, като не позволява на вируса, който причинява COVID-19, SARS-CoV-2 - да влезе в тях. Той блокира вируса от неговия първичен вход, рецептор на повърхността на човешките клетки, ACE-2 рецептор.

    Това антитяло обгръща изцяло вируса, увива се около него и го изхвърля от тялото “, това сподели д-р Джи пред Фокс, разкривайки това, което компанията му е видяла по време на експерименти в лабораторни условия.

    „Когато има антитяло, което пречи на вируса да влезе в човешка клетка, той не може да оцелее."

    „Ако не могат да влязат в клетката, те не могат да се репликират. Така че това означава, че ако попречим на вируса да влезе в клетката-гостоприемник, в крайна сметка той умира. Тялото го изхвърля.

    Множество компании и университети по света изследват използването на антитела за лечение на коронавирус.

    Окуражаващо е, че откритото от Соренто антитяло принадлежи към клас, наречен „неутрализиращи“ или свързващи антитела.

    Според д-р Дерек Лоу, органичен химик, който пише за Science Translational Medicine, те едновременно блокират вируса и подават алармата на останалата част от имунната система, за да реагира.

    Те са за предпочитане пред други видове антитела, които не блокират изцяло ефектите на вируса и могат случайно да улеснят навлизането му в човешките клетки.

    Д-р Лоу отбелязва, че като цяло неутрализиращите антитела също имат потенциал да действат като „временни ваксини“, предотвратявайки коронавирусната инфекция при хора, които вече не са се заразили. Вече са започнали изпитвания с използване на кръвна плазма от възстановени пациенти (която предполагаемо съдържа антитела) за лечение на хора, които все още страдат от инфекцията. Соренто е събрал библиотека с милиарди антитела през последното десетилетие и започна систематично да ги изследва за потенциален лек срещу коронавируса, тъй като това, което започна като епидемия, премина в пандемия.

    Учените успяха да идентифицират около дузина антитела, които имат някакъв ефект върху вируса.

    „Нашите STI-1499 антитела показват изключителен терапевтичен потенциал и потенциално могат да спасят животи след получаване на необходимите регулаторни одобрения“, казва д-р Джи.

    „Ние от Соренто работим ден и нощ, за да изпълним необходимите стъпки, за да бъде одобрен този кандидат за продукт и достъпен за чакащите.“

    Междувременно Соренто заяви, че се обръща към потенциални партньори в производството и търси подкрепа от американското правителство с надеждата да направи „десетки милиони дози за кратък период от време, за да задоволи огромното прогнозирано търсене“, според изявление. Производството на антитела може да представлява предизвикателство. Това изисква доста сложен процес и трябва да се следи отблизо за замърсяване и други проблеми, пише д-р Лоу. Той обаче не посочва начална дата или план за клинични изпитвания върху хора.

    Няма доказан лек за коронавирус.

    По-рано този месец антивирусният препарат на Gilead - ремдезивир, получи спешно одобрение на FDA, след като в проучване на National Institutes of Health (NIH) той показа слаби, но обещаващи ползи за справяне с болестта и по-кратко време за възстановяване.

    FDA все още не е одобрила използването на богата на антитела плазма за лечение на коронавирус, но в момента вървят проучвания.

    Covid-19 антитяло SARS-CoV-2 лек FDA ремдезивир плазма

    Оценка на новината

    5.00