• БСК: Честите промени в законите затормозяват бизнеса

    БСК: Честите промени в законите затормозяват бизнеса

    През последната година депутатите са разгледали близо 400 предложения за изменения на закони и нормативни актове.

    БСК: Честите промени в законите затормозяват бизнеса

    Честите промени на законите, създават огромна несигурност в бизнеса. Това заявяват от Българската стопанска камера. България е сред държавите в Европа с най-чести промени на законите. През последната година депутатите са разгледали близо 400 предложения за изменения на закони и нормативни актове.

    Сред най-потърпевшите се оказват ресторантьорите, заради смяната на режима на тютюнопушенето и промяната на категоризацията на заведенията. Сега очакват с притеснение какво ще стане със закона за вредните храни, които също ще им бръкне в джоба. От бранша твърдят, че само включването на списък с алергени довело до хиляди левове инвестиция, за да се направят нови менюта.

    Всички промени минават пред счетоводителите, които предлагат да се въведе принцип законите да сменят веднъж, и то в края на годината. Това би било разумен ход, защото ще има време да бъдат осмислени и възприети промените от бизнеса, докато влязат в сила на следващата година.

    Данните показват, че 113 закона са променени през последната година, като още толкова чакат. Във всеки работен ден Парламентът е променял средно по 3,5 закона.

    Божидар Данев от БСК посочва, че средно по 8 пъти на година е бил променян Кодекса на социалното осигуряване. Той дава пример и със здравното осигуряване, което е променян около 50 пъти за последните 10 години.

    Оттук и бизнеса остава нестабилен и несигурен.Според наблюдения на предприемачите в България, това е една от основните причини на липса на сериозни инвестиции у нас. Те настояват за законадателна сигурност.

    БСК закони промени на закони нормативни актове Кодекса за социално осигуряване здравно осигуряване

    Оценка на новината

    0