• Може ли фонд „Научни изследвания“ да финансира частни фирми?

    Може ли фонд „Научни изследвания“ да финансира частни фирми?

    Ще могат ли частни фирми да кандидатстват за финансиране от фонд „Научни изследвания“? Идеята на просветния министър Меглена Кунева е да се проведе обществено обсъждане по въпроса.

    Може ли фонд „Научни изследвания“ да финансира частни фирми?

    Ще могат ли частни фирми да кандидатстват за финансиране от фонд „Научни изследвания“? Идеята на просветния министър Меглена Кунева е да се проведе обществено обсъждане по въпроса. Нейната концепция е фондът да бъде трансформиран в национална агенция, която да е независима. От няколко години се води дебат на темата, дали с национални или европейски пари, биха могли да се финансират проекти на частни фирми.

    Според Красимир Вълчев - главен секретар на образователното министерство, дали частните фирми ще бъде финансиран от начуния фонд, е въпрос на политическо решение.

    Както е известно, през 2012г. за финансиране от този фонд са били одобрени частни фирми, близки до тогавашния министър Сергей Игнатов. Тогава са констатирани над 60 нарушения, което води и до оставките на Игнатов и управителят на фонда - Христо Петров.

    По-късно, проф. Тодор Танев лансира идеята средствата да са достъпни само за университети и научни организации. Все пак, частните фирми си запазиха правото да бъдат финансирани, ако реализират проекти в стопанската сфера, които не биха могли да се реализират от университети.

    Както е известно, в момента фондът приоритизира финансирането на млади учени, както и проектите по важни за страната направления.

    Финансиране Фонд "Научни изследвания" Частни фирми МОН Меглена Кунева

    Оценка на новината

    0