• Казаните за ракия – общинска собственост?

    Казаните за ракия – общинска собственост?

    Малките казани за ракия да станат общинска собственост. Това е залегнало в нов законопроект на депутати от ГЕРБ и ДПС.

    Казаните за ракия – общинска собственост?

    Малките казани за ракия да станат общинска собственост. Това е залегнало в нов законопроект на депутати от ГЕРБ и ДПС.

    Идеята е, евентуалните приходи от акцизи на този малък бизнес да влизат в общинските бюджети. Това може да стане с промени в Закона за акцизите, които да позволят контролът на казаните да се прехвърли от митниците, към кметовете на общини. По този начин се очаква да се увеличи контрола и събираемостта , тъй като централизираният модел в момента не работи ефективно.

    Към края на миналата година, в страната са регистрирани над 1500 такива обекта, от тях, близо 10% са произвеждали повече от 100 литра месечно, според техните акцизни декларации.

    "Специализиран малък обект за дестилиране" е наименованието на казана, който произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година, както е в европейското законодателство. Проектът предвижда да отпадне и спорната забрана малките казани да произвеждат ракия само между 1 юли и 31 декември, което доведе и до протести. Стигна се дори и до блокиране на кръговото кръстовище в района на ГКПП "Дунав мост, като протестиращите дадоха да се разбере, че ако тези ограничения останат, част от тях ще преминат към сивия сектор.

    Предвижда се също така в закона, производители и продавачи на съоръжения и оборудване за направата на етилов алкохол да се вписва в регистър. Те ще трябва и да уведомяват органите на реда, на кого и кога са продали съответните съоръжения. Това трябва да разреши проблемите със случаите на натровени хора, след консумация на етилов алкохол, за които няма конкретен извършител.

     

    малък бизнес казани за ракия Закон за акцизите

    Оценка на новината

    0